1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpin virkarikossyyte siirtyy senaattiin – Ylen kirjeenvaihtaja kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu

Senaatti saa eteensä Yhdysvaltain historiassa vasta kolmannen kerran presidentin virkarikossyytteen ja muuttuu toviksi valtakunnanoikeudeksi.

Donald Trump
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (dem.) ja senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.
Presidentti Trumpin virkarikossyytteet siirtyvät demokraattien Nancy Pelosin johtamasta edustajainhuoneesta senaattiin, jossa varsinainen virkarikosoikeudenkäynti pidetään. Sen käytännön toteutuksessa ratkaisevassa roolissa on senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell. Erin Schaff / EPA

WashingtonPresidentti Donald Trumpin virkarikossyyteprosessi liikahtaa tänään kohti varsinaista oikeudenkäyntivaihetta, kun edustajainhuone päättää virkarikossyytteiden viemisestä senaattiin.

Edustajainhuone antoi Trumpille virkarikossyytteet vajaa kuukausi sitten, mutta edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi pitkitti niiden toimittamista senaattiin, koska halusi painostaa sitä ”reiluun oikeudenkäyntiin”.

Trumpia syytetään vallan väärinkäyttämisestä ja kongressin tutkinnan estämisestä. Syytteiden mukaan Trump haki itselleen poliittista hyötyä ulkovallalta, Ukrainalta, ja vaikeutti kongressin tutkintaa asiasta.

Lue tästä historiallisen virkarikossyyteprosessin seuraavat vaiheet.

1) Edustajainhuone äänestää virkarikossyytteiden esittelijöistä, ns. syyttäjistä

Kuukausia kestäneessä, monipolvisessa virkarikostutkinnassa edustajainhuone päätyi lopulta syyttämään presidentti Trumpia vallan väärinkäytöstä ja kongressin tutkinnan estämisestä. Syytteet menivät läpi demokraattienemmistön turvin.

Lähes viime töinään ennen virkarikosasian siirtämistä senaattiin edustajainhuone äänestää tänään joukostaan henkilöt, jotka esittelevät virkarikossyytteet senaatille. Käytännössä edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Pelosi pitää henkilöiden valinnassa avaimia käsissään.

Donald Trump Osakassa kesäkuussa 2019.
Presidentti Donald TrumpStefan Rousseau / EPA

Etukäteen on arvioitu, että ns. syyttäjän roolin saa ainakin edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff sekä oikeuskomitean puheenjohtaja Jerry Nadler. Molemmilla komiteoilla oli keskeinen rooli virkarikostutkinnassa ja syytteiden kokoamisessa.

Presidentti Bill Clintonin virkarikossyytteiden esittelijänä 21 vuotta sitten oli 13 valkoista republikaanimiestä. Pelosin odotetaan kokoavan ryhmästään pienemmän, mutta moninaisemman joukon.

2) Virkarikossyyteasiakirjat kuljetetaan senaattiin perinteisin menoin ja jalkaisin

Kun esittelijät on valittu, edustajainhuone äänestää vielä lyhyen keskustelun jälkeen virkarikossyytteiden lähettämisestä senaattiin. Päätöksen jälkeen alkaa seremoniallisiakin piirteitä sisältävä koreografia kahden kamarin välillä.

Senaatin pitää ilmoittaa olevansa valmis vastaanottamaan syytekirjelmä, ja vasta sen jälkeen se voidaan toimittaa. Tämä ei välttämättä tapahdu heti samana päivänä, mutta voi tapahtua jo tänään.

Vaikka sähköisen tiedonvälityksen aikaa eletäänkin, esittelijät kuljettavat syyteasiakirjapaperit jalkaisin kongressirakennuksen sisällä edustajainhuoneen puolelta senaatin puolelle. Matka kulkee ikonisen kongressin kupolikaton alta. Syytedokumentit voidaan pakata juhlallisesti puulaatikkoon.

Joukko mielenosoittajia pitelee kirjaimia, joista muodostuu sana impeach.
Joukko mielenosoittajia antoi torstaina Washingtonissa tukensa presidentti Trumpiin kohdistuvalle virkarikostutkinnalle.Michael Reynolds / EPA

Kun esittelijät saapuvat virkarikossyytepakettinsa kanssa senaatin istuntosalin ovelle, heidät kuulutetaan sisään kovaäänisesti, ja senaattoreita patistetaan vanhahtavan englannin ”Hear ye! Hear ye!” -huudolla kuuntelemaan ja olemaan hiljaa ”vangitsemisen uhalla”.

Senaattiin päästyään syytekohtien esittelijät lukevat senaattoreille ääneen virkarikossyytteet kokonaisuudessaan. Tämän jälkeen esittelijät luovuttavat syyteasiakirjat ja poistuvat.

3) Senaatti järjestäytyy valtakunnanoikeudeksi

Syyteasiakirjojen saamisen myötä virkarikosoikeudenkäynti on senaatissa teknisesti alkanut, mutta ennen syyttäjien ja puolustuksen aloituspuheenvuoroja senaatin pitää järjestäytyä valtakunnanoikeudeksi.

Virkarikosoikeudenkäynnin lainmukaisuutta tulee valvomaan tien toiselta puolelta Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta sen puheenjohtaja John Roberts.

Roberts vannoo ensin virkavalan senaatin virkaiältään vanhimmalle republikaanisenaattorille. Tämän jälkeen Roberts pyytää senaattoreita nostamaan oikean kätensä ja vannomaan yhteisen valan. Valassa senaattorit lupaavat toimia puolueettomasti ja noudattaa Yhdysvaltain perustuslakia.

Valan vakuudeksi jokainen senaattori vielä allekirjoittaa nimensä kirjaan.

Yhdysvaltain kongressin rakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltain kongressin rakennus Washingtonissa. Erik S. Lesser / EPA

Tämän jälkeen senaatissa pitää sopia virkarikosoikeudenkäynnin kulusta. Tässä avainroolissa on senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell. Valmisteluvaiheen on arvioitu vievän muutaman päivän.

Demokraatit ja republikaanit ovat olleet erimielisiä kuullaanko senaatissa todistajia vai ei. McConnell ei heitä haluaisi. Demokraattien mukaan välttämätöntä olisi kuulla heitä, joiden osallistumisen edustajainhuoneen kuulemisiin Valkoinen talo esti.

Demokraatit tarvitsisivat neljä republikaania puolelleen, jotta saisivat vaatimuksensa todistajien kuulemisesta läpi.

4) Varsinaisen virkarikosoikeudenkäynnin alku ja kulku

Senaatin republikaanijohtaja McConnell on arvellut, että varsinainen virkarikosoikeudenkäynti alkaisi ensi viikon tiistaina. Yhdysvaltain perustuslaissa ei ole tarkkoja määräyksiä, miten virkarikosoikeudenkäynti pitää toteuttaa.

Etukäteen tiedetään, että senaatin vuodelta 1986 olevien ohjeiden mukaan oikeuden istuntopäiviä on viikossa kuusi. Maanantaista lauantaihin pidettävät istunnot alkavat yhdeltä iltapäivällä, jotta aamupäivisin senaatilla olisi aikaa hoitaa muitakin tehtäviään.

Senaattoreilla on virkarikosoikeudenkäynnin istuntoihin osallistumispakko. Näin ollen demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat senaattorit ovat oikeudenkäynnin ajan jumissa Washingtonissa.

Virkarikosoikeudenkäynnissä senaattorit ovat ikään kuin sadan ihmisen valamiehistö. He eivät saa puhua, myös kännyköiden käyttö on kielletty. Mahdolliset kysymykset esitetään kirjallisesti. Law&Order -tv-ohjelman tyyppistä oikeudenkäyntidraamaa odottava voikin joutua pettymään.

Oikeudenkäynnin aluksi esitellään virkarikossyyteet. Toisin sanoen edustajainhuoneen demokraattien esittelijät kertovat senaatille, miksi heidän mielestään Trump pitäisi panna viralta.

Senaatissa kuullaan ensimmäistä kertaa myös Trumpin puolustus, sillä Valkoinen talo kieltäytyi tekemästä yhteistyötä edustajainhuoneen virkarikostutkinnan kanssa.

John Bolton
Boltonin sukset menivät lopulta pahasti ristiin presidentti Trumpin kanssa. Kuva on otettu huhtikuun lopussa Valkoisen talon edustalla.Jim Lo Scalzo / EPA

McConnellin toiveissa olisi viedä oikeudenkäynti ripeästi senaatista läpi, sallimatta todistajien kuulemista. Demokraatit ovat tätä kritisoineet. Heidän mielestään oikeudenkäynnissä pitäisi kuulla muun muassa Trumpin entistä turvallisuuspoliittista neuvonantajaa John Boltonia.

McConnell on sanonut toivovansa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin toteutettavan Clintonin mallin mukaan. Tuolloin sekä syyttäjällä että puolustuksella oli molemmilla 24 tuntia aikaa esitellä oma näkemyksensä. Senaattoreilla oli kysymysten jättämiseen ja vastausten saamiseen 16 tuntia. Yhteensä Clintonin virkarikosoikeudenkäynti vei viitisen viikkoa.

Oikeudenkäynnissä senaatti voi päättää ainoastaan siitä pannaanko presidentti viralta vai ei. Viraltapanoon tarvittaisiin senaattoreista kahden kolmasosan enemmistö, eli vähintään 67. Yhdysvaltain historiassa tätä ennen virkarikossyytteet saaneet kaksi presidenttiä, Andrew Johnson ja Clinton, selvisivät viraltapanotta.

Senaatin republikaanienemmistön turvin näin on käymässä myös Trumpille.

Lue lisää:

Trump vastaan Clinton – Viisi syytä, miksi Yhdysvaltain presidentin virkarikossyytteet eivät nyt hätkähdytä yhtä rajusti kuin 21 vuotta sitten

Kirjeenvaihtajan analyysi: Historiallinen virkarikossyyte jää tahraamaan Trumpin perintöä iäksi, vaikka senaatti ei häntä viralta panekaan

Presidentti Donald Trumpia vastaan nostettiin historiallinen virkarikossyyte – Trump: "Nämä ihmiset ovat hulluja"

"Trumpin virkarikossyyte on poliittinen eikä juridinen prosessi" – kirjeenvaihtaja ja tutkija vastasivat kysymyksiin