Työntekijöitä epäilyttää, miten hyvinvointiyhtymän jättiyritys parantaisi palveluja ja työvoimapulaa

Suunnitelmaa hyvinvointiyhtymän ja yksityisen toimijan yhteisyrityksestä on valmisteltu kiireessä ja piilossa, kritisoivat hyvinvointiyhtymän työntekijät.

Henkilöstö siirtyisi uuden yhteisyrityksen palvelukseen liikkeenluovutuksella niin sanotusti vanhoina työntekijöinä. Työntekijöitä huolettaa silti, että muutoksessa työehdot heikkenesivät. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy epäilee Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suunnitelmia järjestää maakunnan perusterveydenhuolto uudella tavalla yksityisen toimijan kanssa. Tehyä arveluttaa kireä aikataulu sekä valmistelu ilman henkilöstön kuulemista.

Hyvinvointiyhtymän pääluottamusmies Kati Keränen kertoo Tehyn kuulleen suunnitelmista maanantaina. Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kritisoi valmisteluprosessia.

– Olisi ollut hyvä, jos henkilöstöltä olisi kysytty etukäteen. Käytännössä emme pääse nyt vaikuttamaan siihen, millaisella mallilla sote-keskuspalveluita jatkossa tuotetaan, sanoo Jukon pääluottamusmies Linda Sydänmäki.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi tiistaina suunnitelmistaan perustaa jonkun yksityisen toimijan kanssa yhteisyritys, joka vastaisi Lahden ja Kärkölän perusterveydenhoidosta vuoden 2021 alusta. Myöhemmin, vuoteen 2023 mennessä, palvelut laajenisivat koko maakuntaan, Sysmää ja Heinolaa lukuun ottamatta.

Jos yhtymän hallitus antaa ensi maanantain kokouksessa hyväksyntänsä asialle, aletaan yhtymässä hakea sopivaa kumppania. Jukon jäsenet toivovat hallitukselta kriittistä arviointia.

– Toivon, että yhtymän hallitus aidosti arvioi myös muita vaihtoehtoja ja tarvittaessa palauttaa asian uudelleen valmisteluun, painottaa Sydänmäki.

Tulossa TES-kikkailua ja palkkojen polkemista?

Tehyn pääluottamusmies Kati Keräsen mukaan suurin ongelma perusterveydenhullon palveluissa on hoitohenkilöstön saatavuus eikä yhteisyrityksen perustaminen helpottaisi tilannetta. Tehy epäilee myös, että yhteisyritys johtaisi TES-kikkailuun, jos hyvinvointiyhtymä jäisi yhtiössä vähemmistöosakkaaksi.

– Työehdot ovat jonkin verran erilaiset. Tärkeää on se, että työehtosopimuksessa on otettu meidän erityiskysymyksiä huomioon. Meidän pienissä palkoissa pienikin supistus tuntuu, muistuttaa Keränen.

Tehyn pääluottamusmies Kati Keräsen mukaan henkilöstöllä on huonoja kokemuksia kiireessä tehdyistä muutoksista. Koko hyvinvointiyhtymä perustettiin aikanaan kiireellä ja Lifecare-tietojärjestelmään siirryttiin valtavan nopeasti – molemmista koitui ongelmia. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Yhteisyrityksen ei myöskään uskota ratkaisevan työvoimapulaa.

– Minulle ei ole vielä valjennut, mikä yhteisyrityksessä olisi se tänne työvoimaa houkutteleva vetovoimatekijä, Jukon pääluottamusmies Linda Sydänmäki huomattaa.

Tehy on samoilla linjoilla.

– Työntekijät pysyvät meidän näkemyksen mukaan töissä silloin, kun työolot ovat kohtuulliset ja palkka vastaa työn vaativuutta, eikä epävarmuustekijöitä ole, toteaa Tehyn Keränen.

Yhteisyritys voi pahimmillaan luoda uusia jakolinjoja sinne, mistä niitä nyt on onnistuttu häivyttämään maakunnan sisällä.

– Tavoitteena on ollut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aitojen madaltaminen. Jos perusterveydenhuolto siirtyy yhteisyritykseen ja erikoissairaanhoito pysyy julkisella puolella, raja-aidat tuskin madaltuvat. Samalla mahdollisesti tietojärjestelmiä tulee vain lisää, listaa Sydänmäki muita epäilyjä.

Mitä suunnitelma tarkoittaa alueen asukkaille? Koostimme tähän juttuun tietoa, millä tavalla uusi yhteisyritys vaikuttaisi päijäthämäläisiin.