1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Varkauden akkutehtaasta on syntymässä kaupat – tuotanto voi käynnistyä jo keväällä

Keski-Savon teollisuuskylä pääsisi kaupan myötä eroon isoista lainoista ja Varkauden kaupunki takausvastuusta.

Varkauden akkutehtaan toiminnalle on toivottu jatkajaa vuosien ajan. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Varkauden akkutehtaalle on löytynyt ostaja. Finnish Batteries Oy tarjoaa kiinteistöstä 6,7 miljoonaa euroa Keski-Savon Teollisuuskylälle.

Lisäksi kauppasumma sisältää vuokria sekä lainan lyhennyksiä ja korkoja, jolloin koko summa nousee 7,2 miljoonaan euroon. Varkauden kaupunginhallituksen konsernijaosto puoltaa kaupan toteutumista.

Keski-Savon Teollisuuskylällä on akkutehtaasta Varkauden kaupungin takaama 6,6 miljoonan euron laina. Kaupan toteutuessa teollisuuskylä saa maksettua lainan pois ja samalla Varkauden takausvastuu päättyy.

Akkutehdas on teollisuusrakennus, jossa European Batteries -yhtiö ehti toimia vain hetken ennen konkurssiaan vuonna 2013. Sittemmin toimintaa yritti jatkaa toinen yhtiö, joka hakeutui konkurssiin viime vuonna.

Ostajan, Finnis Batteries -yhtiön taustalla on Jukka Järvinen, joka oli mukana kymmenisen vuotta sitten myös Varkauden ensimmäisessä akkutehdasyrityksessä.

Finnish Batteries aikoo rakentaa Janakkalaan suuren akkutehtaan. Varkauden yksikössä on määrä tehdä tuotekehitystä ja uusien akkujen esituotantosarjoja.

Navitaksen toimitusjohtaja Jouko Laitisen mukaan kauppa on tarkoitus lyödä lukkoon helmikuussa. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, akkutehdas voi käynnistyä uudelleen jo keväällä.

– Jos konkurssipesä myy laitteet yhtiölle, tuotantoa päästään käynnistämään muutamassa kuukaudessa, Järvinen kertoo.

Jos yhtiö joutuu hankkimaan uudet laitteet sekä asentamaan ja koeajamaan ne, tuotanto olisi käynnissä vasta loppuvuodesta,

Akkutehdas työllistäisi arviolta 30 henkilöä. Investoinnin suuruus on noin 20 miljoona euroa.