Paimenviikkojen veto kasvanut vuosi vuodelta – haku ensi kesän paimenviikoille käynnistyy

Viime vuonna Pyhä-Häkin kansallispuiston Poika-ahon torppaan hakemuksia tuli 798 ja Isojärven kansallispuiston Luutsaaren taloonkin 768 kappaletta.

Keski-Suomi
Ihmisiä syöttää lammasta.
Viime vuonna paimenviikoille tuli yli 11 000 tuhatta hakemusta.Harri Tarvainen / Metsähallitus

Suursuosion saaneet Metsähallituksen Paimenviikot ensi kesäksi ovat jälleen haettavana. Haku alkaa keskiviikkona puoliltapäivin.

Paimentamista on tarjolla ensi kesänä ympäri maata yhteensä 15:ä kohteessa. Keski-Suomen paimenpaikat ovat Poika-ahon torppa Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja Luutsaaren talo Isojärven kansallispuistossa.

Viime vuonna Pyhä-Häkin kansallispuiston Poika-ahon torppaan hakemuksia tuli 798 ja Isojärven kansallispuiston Luutsaaren taloonkin 768 kappaletta.

Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Valitut saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä ja pääsevät kokeilemaan maalaiselämää.

Paimenen tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille juomavedet, seurata eläinten kuntoa ja siirtää niitä laitumilta toiselle.

Viime vuonna paimenviikoille tuli yli 11 000 tuhatta hakemusta. Hakemusten määrä on ollut viime vuodet hurjassa kasvussa.

Hannele Kytö Metsähallituksen Luontopalveluista arvioi, että taustalla on rauhan ja hiljaisuuden kaipuu. Moni haluaa paimenviikkojen myötä irtioton nykyajan hektisyydestä ja ärsyketulvasta.