1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

Lapin keskussairaalassa ei yhtään tuhkarokkoepäilyä – Rovaniemellä lomaillut tyttö sairastui

Tuhkarokko alkaa samoilla oireilla kuin flunssa, joten turisti saattaa huomata tartunnasta kielivät ihottumaoireet vasta kotimatkalla.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Lapin keskussairaalan vastaanottoon ei ole tullut yhtään tuhkarokkoepäilyä.

Epäilys mahdollisista tartunnoista nousi kun Rovaniemellä vuodenvaihteessa vieraillut huittislainen tyttö sairastui tuhkarokkoon. Hän oli Lapin lomalla tekemisissä useiden ulkomaalaisten kanssa.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan päivystysyksiköihin on ilmoitettu asiasta, jotta henkilökunta osaa pitää silmänsä auki mahdollisten tartuntojen varalta.

Tuhkarokko alkaa samoilla oireilla kuin flunssa, joten turisti saattaa huomata tartunnasta kielivät ihottumaoireet vasta kotimatkalla.

Broaksen mukaan tuhkarokkotapauksia tulee Lapissa esiin melko vähän huomioiden turistien määrän. Muualla maailmalla tuhkarokon rokotekattavuus ei ole yhtä hyvä kuin Suomessa.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava jo vuorokautta ennen ensioireita ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Lue lisää:

Huittisten tuhkarokkotapaus: Epidemian leviäminen epätodennäköistä

Huittislaisella lapsella tuhkarokkoa – Koulukaverit ja Satasairaalan lastenpäivystyksessä asioineet ovat saattaneet altistua tartunnalle

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).