1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Lumeton talvi on muuttanut suomalaisten vapaa-ajan viettoa ja kulutusta – "Pienten lasten vanhemmat pakenevat kuravaatteiden pukemista"

Musta talvi on ajanut eteläsuomalaiset lumen perässä pohjoiseen. Myös sisäliikuntapuistot vetävät väkeä.

sää
Golfaaja salon golfkentällä 2. tammikuuta 2020
Etelä-Suomen golf-kentillä kausi on jatkunut läpi talven. Kalle Mäkelä / Yle

Talvi on ollut etelä- ja länsi-Suomessa pimeä, märkä ja leuto, ja se on muuttanut sitä, kuinka kulutamme.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu on ollut toistaiseksi (siirryt toiseen palveluun) paikoin jopa 10 astetta tavallista lämpimämpi.

Kuluva talvi voi olla esimakua tulevaisuudesta. Yksittäiset lämpimät talvet mahtuvat satunnaisvaihteluun, mutta muutoksia on luvassa myös pitkällä tähtäimellä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Jos ilmaston lämpenemisen vaikutuksia arvioivan ilmastopaneeli IPCC:n viimeisimmän raportin ennusteet pitävät paikkansa, lumettomat ja pimeät talvet yleistyvät tulevina vuosikymmeninä.

Kadonnutta lunta etsimässä

Lumiraja kulkee Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin, joten moni talvilajien ystävä suuntaa lumen perässä pohjoiseen ja itään. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, nähdään lumisilla seuduilla piikki kotimaisten matkailijoiden määrässä.

Kainuussa kotimaiset yöpymiset lisääntyivät seitsemän prosenttia marraskuussa.

Vuonna 2007 talvi oli lähes lumeton Etelä-Suomessa. Tuon vuoden Kainuun matkailijatilastoissa näkyy kymmenien prosenttien kasvu kotimaisten matkailijoiden määrässä.

Myös vuoden 2014 kehnona lumitalvena Kainuun matkailumäärät kasvoivat selvästi.

Talviurheilu Paloheinän ulkoilukeskus
Esimerkiksi Lapissa ja Kainuussa on paikoin lähes metri lunta, kun ruuhka-Suomessa vihertävät nurmikot.Jouni Immonen / Yle

Lapissa on alkutalven osalta viitteitä lisääntyneestä kiinnostuksesta. Tarkat tiedot lumitalven vaikutuksesta saadaan vasta hiihtolomakauden jälkeen, matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta sanoo.

– Kotimaanmatkailijoiden rekisteröidyt yöpymiset ovat kasvaneet tänä vuonna, joten ehkä lumen puute etelämpänä vaikuttaa siihen, että matkailijoita tulee Lappiin.

Valoterapiaa ja sisäliikuntaa

Lumipeitteen puute ja pimeys voivat vetää mielen matalaksi.

Sitra on arvioinut, että lisääntyvän kaamosmasennuksen hoitamisesta (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) voi koitua jopa 800 miljoonan euron kulut vuosittain, kun lumettomat talvet yleistyisivät.

Kirkasvalossa kannattaa oleskella säännöllisesti, mieluiten aamuisin.
Kaamosmasennuksen oireet ilmenevät alkutalvesta ja helpottavat yleensä kun valo alkaa lisääntyä helmikuussa. Hanne Leiwo / Yle

Moni päätyykin hankkimaan päivänvaloa keinovalosta. Kirkasvalolamput ovat käyneet tänä talvena erityisen hyvin kaupaksi, kertoo ostojohtajamme Vesa Järveläinen Verkkokauppa.com:sta.

– Ihmiset keskittyvät aiempaakin enemmän hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen. Esimerkiksi herätysvaloilla haetaan apua ja pehmennystä aamuihin, kun luonnonvalo on vähissä.

Koska sää on kurja, siirtyy vapaa-ajan vietto sisätiloihin. Televisioita myydään enemmän ja suksien sijaan hankitaan sisäliikuntakengät.

– Perinteiset talvilajit on korvattu esimerkiksi tenniksellä, salibandyllä ja sulkapallolla, Järveläinen sanoo.

Inomhuslekparken hoplop i vasa
Moni vaihtaa lasten kuraiset ulkoleikit sisäliikuntapuistoihin.Yle/Sofi Nordmyr

Lasten kuravaatteiden pesua jaksaa vain aikansa, joten sisäliikuntapuistot alkavat tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta.

HopLop-ketjusta kerrotaan, että kävijämäärät kasvavat eniten juuri silloin, kun säät huononevat.

– Tänä talvena on ollut selvästi edellistä vuotta vilkkaampaa. Olemme huomanneet, että erityisesti pienten lasten vanhemmat pakenevat hiekkalaatikon reunalla istumista ja kuravaatteiden pukemista ja sopivat HopLop-treffejä aamupäiviin, HR- ja viestintäpäällikkö Tiina Riihola sanoo.

Säiden vaikutus nähdään myös Särkänniemi Zones -sisähuvipuistossa. Leudot ja sateiset talvet vaikuttavat oleellisesti kävijämääriin, puistonjohtaja Tiina Tuominen sanoo.

– Viime viikkojen vesisateet ovat nostaneet Zonesin kävijämääriä. Aurinkoisena talvipäivänä kävijämäärät tippuvat.

Onko lumettomuus vaikuttanut sinun vapaa-ajan viettoosi? Keskustele aiheesta kello 20.00 saakka!

Lähetä meille kuva, miten lumeton talvi näkyy arjessasi!

Lue seuraavaksi