1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkömoottorikelkka

Nyt löytyi ratkaisu: Lapin Safarit ottaa ensi talvena käyttöön sähkömoottorikelkat

Ohjelmapalveluyritys ei vielä kerro kelkasta tarkemmin, sillä valmistaja ei ole vielä tuonut sitä markkinoille.

Sähkömoottorikelkka
Moottorikelkkailijoita
Sähkökelkkojan ääni on hiljainen verrattuna polttomoottorikelkkoihin. Arkistokuvassa polttomoottorikelkkoja.KAMORE-hanke

Ohjelmapalveluyritys Lapin Safarit eli Lapland Safaris ottaa käyttöön sähkömoottorikelkat joulukuusta 2020 lähtien. Sähkökelkkoja tulee käyttöön aluksi 30–35 kappaletta Rovaniemelle ja Luostolle.

Yhtiön mukaan sähkömoottorikelkkojen tuominen markkinoille on askel kohti päästöttömämpiä elämyspalveluja. Jo tämän kauden alussa yritys sitoutui kompensoimaan kaikki moottorikelkkasafarien hiilidioksidipäästöt.

– Olemme olleet pitkään mukana erilaisissa hankkeissa ja projekteissa, joissa on haettu ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja polttomoottorikelkoille. Nyt löysimme ratkaisun, joka on turvallinen, hiljainen ja ennen kaikkea päästötön, Lapland Safariksen operatiivinen johtaja Rami Korhonen sanoo tiedotteessa.

Yhtiön mukaan sähkökelkka soveltuu hyvin pohjoiseen ilmastoon ja mahdollistaa täysin vastaavan safarikokemuksen kuin polttomoottorikelkka. Sähkökelkka täyttää myös turvallisuuskriteerit ja on melutasoltaan hiljainen.

Merkki ja hinta vielä salaisuuksia

Korhonen ei kerro, minkämerkkisiä yrityksen sähkökelkat ovat ja mistä ne tulevat.

– Se on vielä salaisuus. Sitä ei ole vielä mahdollisuutta julkistaa. Se johtuu valmistajasta, joka ei ole lanseerannut sähkökelkkaa. Tätä kelkkaa ei siis ole vielä markkinoilla, Korhonen sanoo Ylelle.

Myöskään 30–35 sähkökelkan tarkkaa hankintahintaa ei kerrota.

– Hintakin on vielä salaisuus. Kyse on kuitenkin merkittävästä investoinnista, jos sitä vertaa polttomoottorikelkkojen hankintaan. Se on huomattavasti kalliimpi laite kuin perusmoottorikelkka.

Sähkökelkat vaativat myös muuta infraa, kuten latauspisteiden rakentamisen.

– Ei näillä kelkoilla varmasti tulla liiketaloudellista voittoa tekemään. Tässä on kyse siitä, että halutaan ottaa konkreettinen askel tekniikan tuomisessa alalle.

Ensimmäinen safari pelkillä sähkökelkoilla 2018

Lapin Safareilla on noin 600 polttomoottorilla toimivaa moottorikelkkaa. Yhtiö järjestää noin 10 000 kelkkasafaria vuosittain.

Rovaniemellä järjestettiin ensimmäinen pelkästään sähkökelkoilla ajettu safari maaliskuussa 2018. Asialla oli safariyritys Aurora eMotion.

Lapissa toimiva Lapland Safaris on vuonna 1982 perustettu Suomen vanhimpiin kuuluva elämys- ja ohjelmapalveluyritys. Pohjoismaiden suurin yritys palvelee vuosittain noin 300 000 asiakasta, joista yli 90 prosenttia on kansainvälisiä matkailijoita. Lapland Safaris Group Oy ja Lapland Hotels Oy muodostavat yhdessä Suomen suurimman yksityisen matkailukonsernin. Konserni työllistää joka sesonki noin 1500 ihmistä.

Lue seuraavaksi