1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset pohtivat vastuullisuutta matkaillessaan, mutta harva kompensoi esimerkiksi lentämisen päästöjä

Suomalaiset aikovat käyttää matkailuun entistä enemmän rahaa.

Kotimaan uutiset
Auringonpalvojia rannalla Alanyassa
Lomailijoita rannalla Turkin Alanyassa.Peter Forsberg / AOP

Suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, kertoo Matkamessujen matkailututkimus.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suunnittelevat matkoja kotimaankohteisiin sekä Ruotsiin, Viroon ja Etelä-Eurooppaan. Rantalomille suunnataan aiempaa useammin, ja kaupunkilomat ulkomailla säilyttävät asemansa, mutta myös kotimaan kaupunkikohteet kiinnostavat.

Kotimaanmatkailu kasvoi kyselyn mukaan jonkin verran viime vuonna, kertoi tutkimuksen toteuttaneen Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen tiedotteessa.

Kolme ulkomaanmatkaa vuodessa

Matkailun vastuullisuus puhuttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen vuoksi, ja suomalaiset miettivät kyselyn mukaan vastuullisuutta aiempaa enemmän.

Lähes puolelle vastaajista paikallisen kulttuurin säilyttäminen on matkan tärkein vastuullisuuteen liittyvä valintakriteeri. Tärkeänä pidettiin myös tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ja luonnon moninaisuuden säilyttämistä.

Sen sijaan muut vastuullisuuteen liittyvät valintakriteerit jäävät tutkimuksen mukaan vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi lentojen hiilidioksidipäästöjä on kompensoinut vain joka kymmenes vastanneista. Joka neljäs kokee myös, ettei päästöjen kompensointi ole kiinnostava asia.

Myöskään matkailuinto ei näytä vähentyneen ilmastonmuutoskeskustelusta huolimatta. Keskimäärin suomalaiset tekivät viime vuonna neljä kotimaanmatkaa ja kolme ulkomaanmatkaa.

Tutkimuksen mukaan vastaajista joka kolmas aikoo tänä vuonna käyttää matkailuun enemmän rahaa kuin edellisvuonna.

– Onkin kiinnostavaa nähdä, mihin suomalaiset aikovat sijoittaa lisääntyneen matkailuun tarkoitetun rahan. Vahvistuuko kotimaankohteiden ja lähialueiden suosio, vai toteuttavatko suomalaiset kaukokohteiden matkahaaveitaan, Kantarin tutkimuspäällikkö Lahtinen pohtii.

Tutkimukseen haastateltiin marraskuussa 1 061 ihmistä. Kohderyhmä oli 18 vuotta täyttänyt väestö Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lue seuraavaksi