1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Pohjoisen puukauppa hyytyi viime vuonna poikkeuksellisen pahasti – helpotusta odotetaan isoista selluhankkeista

Edellisvuoteen verrattuna yksityismetsien puukauppa putosi pohjoisessa lähes 20 prosenttia.

metsäteollisuus
Metsäkone katkontahommissa metsäpalstalla Kuhmossa.
Puukauppa notkahti viime vuonna poikkeuksellisen pahasti. Tänä talvena puunkorjuuta ovat vaikeuttaneet leuto sää ja vesisateet.Timo Sihvonen / Yle

Pohjoisen yksityismetsien puukauppa hyytyi viime vuonna. Puusta myös maksettiin edellisvuotta pienempiä hintoja.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kauppakuutiot jäivät noin 20 prosenttia edellisvuodesta. Lapissa puukauppa sujui hieman vilkkaammin, mutta pudotusta tuli sielläkin yli 15 prosenttia.

Kehityksen taustalla ei ole yhtä yksittäistä syytä, vaan muun muassa maailmanmarkkinoiden hiipuminen ja Euroopan hyönteis- ja myrskytuhojen yhteisvaikutus, joiden seurauksena puusta on ollut ylitarjontaa.

Puukaupassa on näkynyt myös paperi- ja sahateollisuuden vähentynyt kysyntä, arvioi MTK:n metsäasiantuntija Markku Ekdahl.

– Edellisen vastaavan, mutta vielä jyrkemmän pudotuksen muistan vuodelta 2009. Vaihteluitahan on aina, mutta kyllä 20 prosenttia on tavallista suurempi.

Metsänomistajien toivo lepää uusissa suurtehtaissa

Hinnat laskivat pohjoisessa noin kymmenellä prosentilla. Tuleville vuosille helpotusta toivotaan muun muassa pohjoisen selluhankkeista, kertoo MTK:n metsäasiantuntija Markku Ekdahl.

– Niiden varaan lasketaan paljon. Meillä on pohjoisessa suuret ensiharvennusrästit, joista saataisiin kuitupuuta juuri biojalostustehtaiden tarpeisiin.

Isoja selluhankkeita on vireillä muun muassa Kemissä, Kemijärvellä ja Paltamossa. Harvennushakkuista saatavan kuitupuun kysynnän ja samalla hinnan kasvu olisi tärkeä lisätulo metsänomistajille. Ajallaan tehdyt harvennushakkuut lisäävät myös muutoin metsän tuottoa.

Tänä talvena puunkorjuuta ovat vaikeuttaneet leuto sää ja vesisateet. Talvikorjuukohteille ei ole päästy normaaliin tapaan ja myös metsäteiden kantavuudessa on ollut ongelmia.

Lue seuraavaksi