Putin: Pääministerin valinta siirretään parlamentille, presidentiksi ei kelpuuteta kaksoiskansalaista – Venäjän presidentin vuotuinen puhe keskittyi silti poliitiikan sijasta sosiaalisiin kysymyksiin

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui vuotuisessa, maan tilaa luotaavassa puheessan ennen kaikkea sosiaalisista kysymyksistä, mutta valtion johton valinnan muutoksistakin kerrottiin.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää vuotuisen valtakunnan tilaa luotaavan puheensa
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää vuotuisen valtakunnan tilaa luotaavan puheensa

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tänään vuotuisen puheensa maan parlamentille. Ajallisesti valtaosan Putinin puheesta ottivat sosiaaliset kysymykset, perheiden asema ja lapsiluku.

Poliitiikasta esille nousivat valtion johdon valinnan muutokset. Putinin mukaan parlamentin tulisi valita Venäjälle pääministeri. Nykyään Venäjällä presidentti nimittää pääministerin.

Presidentiksi valittava ei saisi olla kaksoiskansalainen, ja hänen olisi oltava asunut Venäjällä 25 vuotta.

Putin puhui Moskovan Maneesi-näyttelyhallissa.

Puhetta saapui perinteisesti kuulemaan poliitikkojen lisäksi maan korkein eliitti hallinnosta, oikeuslaitoksesta, asevoimista ja kirkosta. Paikalle oli ilmoittautunut myös lähes tuhat toimittajaa.

Kansalaisia oli kehotettu seuraamaan puhetta jättinäytöiltä. Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen raportoi kuitenkin Moskovasta, että tämä ei ainakaan kaikkialla onnistunut.

Tämän jutun yhteydessä seurattiin Putinin puheen sisältöä pääkohdittain.


12:18 Putinin puhe päättyi. Loppupäässä puhetta presidentti mainitsi tärkeän ehdotuksen: parlamentti eli duuma saisi jatkossa valita pääministerin.

12:02 Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin ilmoittaa, että Venäjän presidentiksi valittavan kelpoisuuskriteereitä tiukennetaan. Uutistoimisto TASS:in mukaan presidentiksi valittava ei voi olla toisen maan kaksoiskansalainen, ja hänen pitää olla asunut vähintään 25 vuotta Venäjällä.

12:00 lähetys siirtyy ilmeisesti vahingossa aulaan, eikä Putinin puhe välity.

11:58 Venäjän presidentti korostaa Venäjän yhtenäisyyttä ja sitä, että oligarkkien valtapyrkimykset kukistettiin.

11:56 Putin siirtyy Venäjän perustuslailliseen kehitykseen, ja kuvaa maan nykytilaa vakaammaksi kuin 1990-luvulla.

11:53 Putin siirtyy kansainvälisiin kysymyksiin ja korostaa YK:n merkitystä. "Emme uhkaa ketään", ilmoittaa Putin.

11:52 75-vuotisjuhla II:n maailmansodan voitosta on tärkeä, sanoo Putin, ja viittaa arkistotutkimukseen.

11:50 Putin asettaa tavoitteeksi kaikkien tavoitettavissa olevan internetin. Tässä vaiheessa tv-kuvaan poimitaan nuoria kuulijoita.

11: 48 Putin kaipaa uusia teknologioita, teknisen tutkimuksen ja "start-up" -yritysten edistämistä.

11:47 Ilmastonmuutos tulee mainituksi.

11:46 Putin ottaa esille ekologiset kysymykset, etenkin ilmanlaadun. Myös jätteet ja kierrätys mainitaan.

11:44 Maanteitä on rakennettava ja turismia edistettävä.

11:41 Putin vaatii investointeihin ja talouteen kehitystä. Sijoituksia suojaavaa lainsäädäntöä on hänen mielestään kehitettävä. Presidentin puhe vaikuttaa paikoin käskynjaolta hallitukselle ja lainsäätäjille.

11:36 Toistuvasti Putin viittaa syrjäseutujen ongelmiin.

11:33 Putin siirtyy terveydenhoidon ongelmiin. Hän edellyttää parempaa terveydenhuoltoa kaikille ja todellisen tuen tarjoamista.

11:30 Budjetista palkkansa saavien - joita Venäjällä ovat mm. opettajat, lääkärit ja hoitajat - työehtoja ja palkkausta on kunnioitettava, muistutti Putin.

11:29 Putin vaati hallitusta tukemaan alueita koulujen modernisoinnissa ja opetuksen tason takaamisessa.

11:23 Putin ottaa esille myös kouluruuan, ja lupaa lämpimän aterian seuraavien vuosien kuluessa kaikille. Sosiaaliset teemat hallitsevat puheen alkua.

11:18 Syntyvyyden lisääminen tulee esiin puheessa edelleen, Putin mainitsee rahallisen tuen toisen ja kolmannen lapsen hankkimiselle.

11:16 Putin kantoi huolta "sosiaalisesta sopimuksesta" ja pienipalkkaisten asemasta, ja vaati toimia köyhyyden vähentämiseksi.

11:12 Hän esitti kohennuksia lapsilisään. Yleisö osoitti suosiotaan. Putinin mukaan ongelmana on se, että äidit eivät pääse töihin.

11:10 Putin vetosi kuulijoita tekemään kaikkensa perheiden ja vanhempien tukemiseksi, jotta demografinen kehitys saataisiin muuttumaan.

11:06 Esille nousee Venäjän demografinen kehitys. Putin mainitsee että Venäjällä on suuria vaikeuksia syntyvyyden kanssa. Putin luettelee lukuja, ja pitää niitä Venäjälle liian matalina.

11:05 Putin mainitsee aluksi taloudellisen kehityksen välttämättömyyden ja elintason kohottamisen.

11:05 Putinin puhe alkaa.

11:01 Maneesihalliin kokoontunutta Venäjän johtoa pyydetään asettumaan paikoilleen ja sulkemaan puhelimensa. Päänministeri Dimitri Medvedev on paikalla eturivissä.

Merkel tapaa Putinin Moskovassa keskellä jännitteistä tilannetta – "Suleimanin tappaminen teki Putinin hermostuneeksi"

Analyysi: Ukrainan presidentti pysyi tiukkana Vladimir Putinille – Pariisin kokous ei tuonut rauhaa Itä-Ukrainaan, mutta pieniä edistysaskelia