Isis-leiriltä haettavat lapset jakavat Norjan hallitusta – "Kyseessä on sairas lapsi", "Norjalaisten turvallisuus on tärkeämpi kuin lapset"

Edistyspuolue on täysin eri linjoilla kuin kolme muuta hallituspuoluetta. Puolueessa vaaditaan jo eroa hallituksesta.

al-Holin leiri
Erna Solberg ja Sylvi Listhaug kävelevät rinnakkain.
Pääministeri Erna Solberg ja energiaministeri Sylvi Listhaug ovat eri linjoilla Isis-leirillä olleen perheen suhteen. Kuva on otettu toukokuussa 2019.Stain Lysberg Solum / EPA

Norjan päätös tuoda Syyrian al-Holin leiriltä kotimaahan kaksi lasta ja näiden äiti on herättänyt maassa kiivasta keskustelua.

Porvarihallituksen kolme puoluetta yhdessä opposition kanssa tukevat päätöstä, oikeistopopulistinen hallituspuolue edistyspuolue vastustaa sitä.

Keskiviikkona useat edistyspuolueen piirijohtajat vaativat jo puolueensa eroa hallituksesta asian vuoksi, uutisoi VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Norja ilmoitti tiistaina, että se on päättänyt hakea al-Holista vakavasti sairaan viisivuotiaan pojan ja tämän kolmevuotiaan sisaren. Koska lasten äiti ei suostu päästämään lapsiaan yksin matkaan, noudetaan myös tämä Norjaan.

Syyriaan vuonna 2013 matkustanut äiti tietää, että hänet otetaan kiinni heti maahan saavuttaessa. Naista odottaa rikossyyte terroristijärjestö Isisin toimintaan osallistumisen vuoksi.

Norjan porvarihallituksessa istuvat konservatiivinen Høyre, liberaalipuolue Venstre ja kristillinen kansanpuolue ovat yksimielisiä siitä, että toimintatapa on oikea. Hallituksen neljäs puolue edistyspuolue sen sijaan vetää täysin vastakkaista linjaa.

"Tärkein tehtävämme on suojella norjalaisia"

Edistyspuolue tuomitsee kovasanaisesti perheen tuomisen Norjaan ja pitää sitä turvallisuusuhkana. Edistyspuolue ei niele perustelua vakavasti sairaan lapsen saamisesta hoitoon Norjaan.

– Edistyspuolue ei halua nostaa sormeaankaan, jotta Isis-taistelijat ja Isis-naiset tulisivat takaisin vihaamiinsa vapaisiin länsimaisiin yhteiskuntiin, sanoo energiaministeri Sylvi Listhaug Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Isis-taistelijat ja heidän sympatisoijansa ovat kääntäneet selkänsä norjalaiselle yhteiskunnalle ja taistelevat maatamme ja arvojamme vastaan, Listhaug jatkaa.

Norjaan tuotava viisivuotias poika sairastaa leirillä tehdyn diagnoosin mukaan todennäköisesti kystistä fibroosia. Kyseessä on perinnöllinen aineenvaihduntasairaus, joka voi vakavimmillaan olla hengenvaarallinen.

Suomen CF-yhdistyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) sairaus vaikuttaa hengityselimiin ja ruuansulatuselimistöön, ja sen seurauksena voi olla infektioita ja aliravitsemus.

– Poliitikkoina tärkein tehtävämme on norjalaisten suojeleminen terroriuhalta. Tämä ohittaa lasten asian. Tärkein tehtävämme on suojella norjalaisia Norjassa, jyrähtää edistyspuolueen maahanmuuttopolitiikasta vastaava Jon Engen-Helgheim NRK:n haastattelussa viitaten leiriltä haettuun pakistanilaistaustaiseen perheeseen.

Engen-Helgheim ei anna paljoakaan painoa sille, että oikeus toteaisi naisen syyllistyneen rikokseen Isisiin liittyessään.

– Rangaistukset ovat Norjassa melko alhaiset. Eikä mikään viittaa siihen, että jonkun radikalisoituminen loppuisi sillä, että istuu muutaman kuukauden tai vuoden norjalaisessa vankilassa, hän sanoo NRK:lle.

Al-hol pakolaisleirissä äitiä ja lapsia 9 joulukuuta.
Tiettävästi kuusi Norjasta lähtenyttä naista on päätynyt leirille Syyriassa. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen. Kuva on otettu al-Holissa joulukuussa 2019.Delil Souleiman / AFP

"Lapsia ei pidä rangaista vanhempiensa vääryyksistä"

Høyre-puoluetta johtava pääministeri Erna Solberg myöntää, ettei ratkaisu ole täydellinen, mutta hänen mukaansa se oli välttämätön humanitaarisista syistä.

– Lähtökohtamme on ollut humanitaarinen. Haemme kotiin lapsen, joka on sairas. Ainoa vaihtoehtomme oli hakea myös äiti kotiin, Solberg sanoo VG:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hallituspuolue Venstren puheenjohtaja Trine Skei Grande sanoo puolueensa olevan iloinen ja helpottunut tehtyään pitkään töitä perheen saamiseksi Norjaan.

– Lapsia ei pidä rangaista vanhempiensa tekemistä vääryyksistä, vaikka ne olisivat miten vakavia, hän linjaa NRK:n haastattelussa.

Hallituspuolue kristillisen liiton puheenjohtaja Kjell Ingolf Ropstad ja oppositiossa istuvan työväenpuolueen kansanedustaja Anniken Huitfeldt ovat samoilla linjoilla.

– Yhdelläkään Isisiin liittyneellä norjalaisella ei ole oikeutta päästä kotiin Norjan viranomaisten avulla. Tässä tapauksessa on kuitenkin kyse sairaasta lapsesta, Huitfeldt kommentoi NRK:lle ja sanoo pitävänsä hallituksen päätöstä täysin oikeana.

Nainen väittää joutuneensa Syyriaan vasten tahtoaan

Aftenposten-lehti kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että 29-vuotias nainen ja tämän kaksi lasta siirtyivät tiistaina iltapäivällä Syyriasta Irakiin, josta heidät lennätetään Norjaan. Aftenposten julkaisi Twitter-viestissään kuvan rajanylityksestä.

Oslossa asunut 29-vuotias pakistanilais-norjalainen nainen väittää joutuneensa Syyriaan vastentahtoisesti puolisonsa mukana. Hän vakuuttaa yrittäneensä vuosien ajan päästä pois maasta.

Viime vuoden maaliskuussa nainen päätyi lapsineen al-Holin leirille, jolla on ollut myös useita suomalaisnaisia ja -lapsia.

Viime kesänä Norja haki leiriltä viisi orvoiksi jäänyttä lasta. Aikuisten suhteen Norja on aiemmin vetänyt tiukan linjan ja ilmoittanut, ettei al-Holissa olevia ja Isisin toimintaan osallistuneita aikuisia auteta Norjaan palaamisessa.

Suomi avusti joulukuussa al-Holin leiriltä Suomeen kaksi lasta.

Lue myös:

Konsulikyydillä kotimaahan: Näin muut Pohjoismaat ovat onnistuneet hakemaan Isis-taistelijoiden lapsia Syyrian leireiltä

Ruotsin viranomaiset olivat valmiina tuomaan Isis-leirin ruotsalaislapsia Ruotsiin – lapset ovat kadonneet

Ruotsiin tuotiin Syyriasta kesällä seitsemän Isis-terroristin orpoa – Näin heitä on kotoutettu: lapsille uudet henkilöllisyydet ja perheet

Ainakin viisi al-Holin leirillä olevaa naista haluaisi palata Suomeen, kertovat Ylen tavoittamat omaiset ja leirillä olevat naiset

Tanska evakuoi ensimmäisen Isis-lapsen leiriltä Syyriasta – 13-vuotiasta poikaa on ammuttu selkään