Kari-Pekka Toivonen kiistää osuutensa Oulun teatterin työpahoinvointiin: "En vienyt ongelmia Ouluun, enkä tuonut niitä Hämeenlinnaan"

Toivonen aloitti Hämeenlinnan teatterin taiteellisena johtajana vuodenvaihteen jälkeen.

Kari-Pekka Toivonen
Kari-Pekka Toivonen.
Hämeenlinnassa Toivonen haluaa löytää tasapainon omien ja vierailevien tuotantojen kesken.Antti Pylväs / Yle

Hämeenlinnan teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen on ehtinyt olla uudessa työssään noin viikon. Hän kuvailee vastaanottoa hyväksi ja ensikohtaamisia tuttavallisiksi.

Toivosen alkua Hämeenlinnassa varjostavat miehen entisen työpaikan ilmapiiriongelmat. Kymmenet Oulun kaupunginteatterin työntekijät kertoivat Ylelle kärsineensä työpahoinvoinnista Kari-Pekka Toivosen ollessa teatterin taiteellisena johtajana 2014–2019.

Toivonen ei suostunut kommentoimaan Ylelle Oulun tapahtumia joulukuussa ja vastaa nytkin niukasti.

– En vienyt ongelmia Ouluun, enkä tuonut niitä Hämeenlinnaan.

Toivonen irtisanoutui Oulun kaupunginteatterista lokakuussa 2018. Hänen irtisanomisaikansa oli puoli vuotta. Taiteellinen johtaja avasi eronsa syitä Kalevalle viime keväänä (siirryt toiseen palveluun), ja pitää sitä riittävänä ulostulona asiasta.

Hämeenlinnan teatterin johto ei ole huolissaan Oulussa ilmi tulleista asioista. He uskovat, että vastaavat ongelmat taiteellisen johtajan ja henkilökunnan välillä voidaan välttää.

Näyttelijät taas eivät olleet tyytyväisiä Toivosen valintaan. He olisivat halunneet jatkaa taiteellisen johtajan hakua.

"Ajattelen myös, että jokaisella on vastuu itsestään"

Oulun teatterissa on satakunta työntekijää, Hämeenlinnassa kolmisenkymmentä. Toivonen uskoo, että etenkin pienemmän henkilöstön kanssa on oleellista päästä työntekijöiden kanssa kahdenkeskiseen vuorovaikutukseen mahdollisimman pian.

– Ettei tule ajatusta, että johtajat ovat siellä jossain tornissaan.

Teatterin ilmapiirin hän kokee olevan paitsi johdon myös jokaisen yksilön vastuulla.

– Isompi vastuu on vastuullisissa tehtävissä olevilla. Toki ajattelen myös, että jokaisella on vastuu itsestään – millaista energiaa tuo työryhmiin ja talon sisälle.

Epäkohtiin täytyy puuttua, Toivonen toteaa.

– Kuka tahansa osaa osoittaa epäkohtia, mutta niiden kehittämiseen tarvitaan jo yhteisiä voimia.

"Puolustan teatteria ja teatterin tekemistä"

Hämeenlinnan kaupunginteatterista ollaan tekemässä tuotantotaloa. Tuotantotalomalli pitäisi sisällään teatterin omia tuotantoja, ostettuja tuotantoja, näyttelijä- ja esitysvaihtoja sekä yhteistyötä kaupungin muiden kulttuuritoimijoiden kanssa.

Tuore taiteellinen johtaja karsastaa tuotantotalo-nimeä mutta ymmärtää kehittämistarpeet.

– Puolustan teatteria ja teatterin tekemistä. Itse haluaisin nähdä enemmän tuotantoja; sekä omia, vierailevia että yhteisiä tuotantoja, Toivonen sanoo.

Tuotantotalomalliin siirtyminen ja oman työpaikan säilyminen huolettavat teatterin työntekijöitä. Kari-Pekka Toivonen uskoo, että vakinaisten näyttelijöiden määrä säilyy, mutta se vaatii paljon työtä.

– Osoitetaan, että teatteri on tarpeen. Ihmiset äänestävät sitten jaloillaan.

Vierailevia näyttelijöitä tarvitaan myös. Se on päivänselvää, sillä Hämeenlinnan teatterissa on esimerkiksi vain yksi kiinnitetty miesnäyttelijä, Toivonen sanoo.

Hän näkee Hämeenlinnan teatterin paikkana, jossa vaihtuvuus ja pysyvyys yhdistyvät niin näyttelijöissä kuin tuotannoissa.

– Meidän pitää miettiä, mistä säästetään, mutta tuotantoihin pitää laittaa fokus ja kaikki työpanos. Teatteri kaatuu, jos tuotannoista säästetään.

Kuuntele Kari-Pekka Toivosen haastattelu Yle Areenasta.