Lappeenrannan pääkirjasto kutsuu kaupungin asukkaat remontin suunnitteluun

Kaupunkilaiset voivat ehdottaa parannuskohteita nykyiseen kirjastoon Mist sie haaveksit -kampanjassa.

kirjastot
Lappeenrannan pääkirjaston sali
Kirjaston pääsali tulee pysymään entisellään.Yle / Clarissa Jäärni

Lappeenrannan pääkirjaston saneeraustyöt on tarkoitus tehdä vuosien 2022–2023 aikana. Uudistuvasta pääkirjastosta remontoidaan toimivampi ja paremmin asiakkaiden toiveita vastaava, nykyaikainen kirjasto.

Kirjasto on Lappeenrannan käytetyin kulttuuripalvelu, joten ajatuksia suunnittelun pohjaksi haetaan kaupunkilaisilta itseltään.

Kyselyn jälkeen suunnittelutyö jatkuu työpajoissa maaliskuussa, joihin voi ilmoittautua mukaan kyselyn kautta.

Toiveita ja ideoita toivotaan mahdollisimman laajalta joukolta.

– Toivon, että saamme suunnitteluun mukaan eri-ikäisiä ja -taustaisia asukkaita ja myös heitä, jotka eivät käytä kirjaston palveluja, pääkirjaston palvelujohtaja Leena Priha täsmentää.

Kirjastopedagogi Niko Kolehmaisen mukaan viimeisen 10 vuoden aikana kirjastojen käyttötarkoitukset ovat olleet käymistilassa ja se miten kirjastojen tiloja käytetään, on muuttumassa. Esimerkkinä Kolehmainen listaa Helsingin Oodi-kirjaston, joka hänen mukaansa on mullistanut suomalaisten käsityksen kirjastoista hiljaisina olohuoneina.

– Toivoisin enemmän lukutiloja opiskelijoille, auditoriota yleisötapahtumiin sekä elokuville ja luennoille. Kahvilatoivetta on tullut asiakkailta ja muun muassa parkkipaikkasta on ollut puhetta, Kolehmainen listaa akuuteimmiksi uudistustarpeiksi.

Rakennuksen on suunnitellu arkkitehti Erkki Pasanen ja se on valmistunut vuonna 1974. Pääsaliin ei tehdä suuria, silmin havaittavia muutoksia vaan saneeraukset keskittyvät muihin tilohin.

Remontin alustavaksi budjetiksi on kaavailtu 7,7 miljoonaa euroa, josta 200 000 euroa käytetään porrastetusti saneerauksen suunnitteluun.

Nyt auki olevalla kyselyllä kartoitetaan kuntalaisten ajatuksia siitä, millainen unelmien kirjasto voisi olla. Kaupungin asukkaat voivat kertoa kirjastounelmistaan kyselyssä nettisivuilla ja kirjastossa. Kysely on avoinna 7.2. asti.