1. yle.fi
  2. Uutiset

Varakkuus lisää terveiden elinvuosien määrää jopa 9 vuodella, kertoo Britanniassa ja Yhdysvalloissa tehty tutkimus

Suomessa noin neljäsosa ennenaikaisista kuolemista liittyy alkoholiin

terveys
Amerikkalaisia mielenosoittajia paremman terveydenhoidon puolesta marssilla.
Parempaa terveydenhuoltoa vaativat mielenosoittajat kantoivat tyhjää arkkua Capitol-kukkulalle Washingtonissa kesäkuussa 2018. Michael Reunolds / EPA

Varakkuus lisää terveiden elinvuosien määrää, eli elämää ilman kipuja ja vammoja, kertoo tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvalloissa ja Britanniassa 10 vuoden aikana tehdyissä tutkimuksissa selvitettiin sosiaalisia ja taloudellisia syitä, joiden vuoksi joidenkin terveys huononee vanhetessa, kertoo brittilehti The Guardian.

Tutkijat tarkastelivat myös koulutuksen ja sosiaalisen luokan vaikutusta terveyteen.

– Suurin sosiaalinen ja taloudellinen etu molemmissa maissa ja kaikissa ikäryhmissä oli vauraus, sanoo tutkimusta johtanut professori Paola Zaninotto The Guardianille.

Tutkimuksessa ihmiset jaettiin kolmeen ryhmään varallisuuden perusteella. Tulosten mukaan 50-vuotiaiden pienituloisten ryhmällä terveitä elinvuosia on arviolta 7–9 vuotta varakkaimpaa ryhmää vähemmän.

Erot terveiden vuosien määrissä maittain.
Seppo Suvela / Yle

Tutkimuksessa ei suoranaisesti oteta kantaa siihen, mitkä ovat ne yksittäiset konkreettiset syyt, joiden vuoksi varallisuus vaikuttaa myönteisesti terveiden vuosien määrään ikääntyvillä.

– Suurempi varallisuus antaa mahdollisuuden parempaan asumiseen, terveellisimpiin elintapoihin sekä parempiin terveyspalveluihin, tutkimuksen keskusteluosiossa kirjoitetaan.

Tulokset on julkaistu Journal of Gerontology -lehdessä. Tutkimuksissa dataa kerättiin yli 25 000 britiltä ja yhdysvaltalaiselta.

Britannian ja Yhdysvaltojen terveydenhuollossa eroja

Britanniassa terveydenhuollosta vastaa julkisrahoitteinen NHS. Yhdysvalloissa valtaosa työikäisistä rahoittaa terveydenhuoltonsa yksityisten vakuutusten avulla. Maassa on käytössä myös Medicaid-sairausvakuutusjärjestelmä pienituloisille.

Britanniassa työttömyystuet, sairauspäivärahat, asumispolitiikka sekä sosiaalieläke-edut ovat laajempia kuin Yhdysvalloissa.

Tutkimuksen mukaan on mahdollista (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvalloissa turvaverkkojen puute altistaa ikääntyneitä ahdistukselle, jonka on osoitettu lisäävän kroonisten tautien ja varhaisen kuoleman riskiä.

Suomessa varallisuuserot näkyvät ennenaikaisissa kuolemissa

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ihmisen koulutuksella, omaisuudella, ammatilla ja tuloilla sekä asumisen tasolla ja asemalla työelämässä on selvä yhteys ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen.

Kytköksiä ihmisten varallisuuteen ja terveyden välillä on löydetty myös suomalaistutkimuksissa. THL:n vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan selkeimmin havaittava ero eri tuloryhmien välillä näkyy ennenaikaisessa kuolleisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

THL:n tutkimuksessa otetaan huomioon 25–80-vuotiaat. Alimmassa tuloluokassa menetettyjen elinvuosien määrä on yli kolminkertainen verrattuna suurituloisimpaan 40 prosenttiin.

Noin neljäsosa ennenaikaisista kuolemista liittyy alkoholiin ja toinen neljännes verenkiertoelinten tauteihin ja tapaturmiin. Itsemurhia tilastossa on noin viidennes.

Jutun aiheesta on keskustelu auki klo 22 asti. Mitkä asiat voivat mielestänne selittää terveyseroja? Voidaanko eroja pyrkiä tasoittamaan yhteiskunnan toimesta esimerkiksi lisäämällä vähävaraisten terveyspalveluita?

Lue myös:

USA:n terveydenhuollon hintauudistus meni pieleen – "Tavallinen ihminen ei voi ymmärtää"

OECD: Elintasosairauksien yleistyminen on lähes pysäyttänyt eliniän pitenemisen – Suomessa huolettavat ylipaino ja krooniset sairaudet

Yhdysvalloissa kallis insuliini ajaa diabeetikkoja ostoksille Kanadaan: ”Tämä matka on minulle elämän ja kuoleman kysymys”

Englannissa on 40 000 sairaanhoitajan vaje – maahan yritetään houkutella ulkomaisia hoitajia brexitistä huolimatta

Lue seuraavaksi