Kuntakonsultti Eero Laesterä: Satoja opettajien virkoja käy tarpeettomiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana Varsinais-Suomessa

Taustalla ovat väestökehitys ja kuntien talouden sopeuttamistarpeet.

kuntatalous
Paljon koululaisten vaatteita ja reppuja naulakossa.
Syntyvyyden aleneminen vähentää henkilöstötarvetta varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Kuntien talousanalyyseihin erikoistunut Eero Laesterä näkee varhaiskasvatus- ja koulusektorilla ylikapasiteettia. Syntyvyys alenee, mikä vähentää palvelutarvetta. Toisaalta muuttoliike ja eläkeläisten määrän kasvu pakottavat kunnat talouden sopeutustoimiin.

Laesterä katsoo keskiviikkona julkistetussa palvelurakenteiden muutospaineita koskevassa selvityksessään, että Varsinais-Suomesta voitaisiin vähentää noin 900 opettajan virkaa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Säästyvät lisäeurot pitäisi kohdentaa vanhusten hoivapalveluihin, joiden kysyntä jatkaa kasvuaan.

– Opettajia ikääntyy ja eläköityy niin paljon, että ei voida puhua irtisanomisista. Toinen puoli asiassa on tietysti se, jos kunnat katsovat, että niillä on vielä varaa parantaa laatua. Silloin opettajien määrä ei vähene. Väestöennusteiden mukaan vähenemä on kuitenkin edessä, toteaa hallintoteteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä.

Hallintotieteiden tohtori ja kuntakonsultti sekä kuntien remonttimies Eero Laesterä Yleisradion pihalla.
Eero Laesterä. Arkistokuva.Toni Määttä / Yle

Laesterä uskoo, että ajoissa toteutetut toimintavan muutokset ehkäisisivät massiivisempaa kuntaliitosaaltoa tulevaisuudessa. Rahaa pitää löytyä myös muualta. Esimerkiksi Turku ja osa sen kehyskunnista kasvavat niin kovalla vauhdilla.

– Jos ne pystyvät sopeuttamaan turhista rakenteistaan, niin tarvittava lisäeuromäärä ei ole kovin suuri.

Sote-uudistus auttaisi asiaa

Eero Laesterän madonluvut eivät keskiviikkona saaneet varauksetonta vastaanottoa Varsinais-Suomen liiton järjestämässä tilaisuudessa. Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki (kesk) piti näkökulmaa turhan yksipuolisena.

– Mynämäen talous pelastuu, kun sosiaali- ja terveysmenot saadaan toteutettua tehokkaammin ja väkimäärä kasvuun. Kouluverkossa on monta toteuttamismallia. Uskon, että kunnan hyvä sijainti tuo jatkossa uusia asukkaita ja oppilaita, arvioi Myllymäki.

Myllymäki kaipaa apua erityisesti valtiovallan suunnasta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen pitäisi saada rivakasti eteenpäin, jotta kuntien tiukka rahoitustilanne korjaantuisi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus