1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koboltti

Kobolttiyhtiö siirtää kairasydämet Posiolle – Kuusamon rakennushanke jäihin

Kuusamon kaupungin maanvuokrapäätöksestä tehdyt valitukset muuttivat yhtiön suunnitelmia.

koboltti
Latitude 66 Cobalt Oy:n kairasydänvarasto Soukkavaarassa Posiolla.
Kobolttiyhtiön kairasydämet siirretään Posiolle kevään aikana.Latitude 66 Cobalt Oy

PosioKaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt kertoo keskittävänsä kairasydänten analysoinnin ja varastoinnin Posiolle. Kairasydämet ovat kallioperästä otettuja, pitkiä kivinäytteitä.

Latitude 66 Cobalt Oy on vuokrannut Posion kunnalta osan Soukkavaaran teollisuuskiinteistöstä. Yhtiö on vuokrannut 1800 neliötä halli- ja toimistotilaa sekä laajoja piha-alueita. Tiloissa aiotaan käsitellä, analysoida ja varastoida kairasydämiä.

Vuokrasopimus on aluksi määräaikainen viiden vuoden ajan, jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana.

– Valtaosa yhtiön omistamista kairasydämistä on tällä hetkellä varastoituna Outokummussa. Geologisen tutkimustyön kannalta on erinomaista, että saamme aineiston tiloihin, joissa geologit voivat verrata uusia kairasydämiä eri alueilta aiemmin kairattuun materiaaliin, yhtiön vastuullisuuden ja viestinnän parissa työskentelevä Jussi Lähde kertoo tiedotteessa.

15 rekkakuormallista kairasydämiä

Toiminta Soukkavaaran teollisuuskiinteistössä alkaa välittömästi. Muualla varastoituna olevat kairasydämet siirretään Posiolle kevään aikana. Siirto vaatii 15 rekkakuormallista.

Yhtiö suunnitteli aiemmin kairasydänvarastojen rakennuttamista Pohjois-Kuusamoon Käylän kylän läheisyyteen. Kuusamon kaupungin maanvuokrapäätöksestä tehdyt valitukset muuttivat yhtiön suunnitelmia.

– Mainituilla valituksilla ei ole minkäänlaista vaikutusta malminetsintään tai kaivostoiminnan suunnitteluun alueella. Valitusten ainoa vaikutus näkyy siinä, että geologiaan ja malminetsintään liittyvät työpaikat syntyvät Kuusamon sijasta Posiolle ja kuusamolaisten rakennusyhtiöiden kanssa suunniteltu merkittävä rakennushanke jää tältä osin toteutumatta, Lähde toteaa.

Kaivosyhtiö on edelleen kiinnostunut vuokraamaan Kuusamon kaupungilta entisen Kurtin sahan viereisen tontin. Yhtiö omistaa kyseisellä tontilla sijaitsevan rakennuksen.

Latitude 66 Cobalt Oy tutkii akkumineraalivarantoja Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla sekä kehittää kobolttikaivoksia Kuusamoon ja Posiolle.

Lue seuraavaksi