Suksikauppa tökkäsi mustaan maahan – "Kaupan näkökulmasta tästä ei hyvää talvea enää saa"

Hiihtotalveen on vielä mahdollisuus, mutta paras myynti meni jo, sanoo kauppias.

Hiihtovälinekauppa
Santahaan ladut ovat surkeassa kunnossa.
Kokkolan Santahaka ei houkuta kokeilemaan suksen luistoa.Sari Vähäsarja / Yle

Talviurheiluvälineet ovat käyneet nihkeästi kaupaksi tänä talvena. Kaupan elpyminen edes osittain vaatisi lunta ja pakkasta.

Kokkolan Prismassa urheiluvälinekaupassa on kirjattu huomattavaa laskua. Myynnin uskotaan kuitenkin voivan vielä tasoittua, jos lunta saadaan.

Sen sijaan Intersport Kokkolan myymäläpäällikkö Tommi Martikainen sanoo, että talvivälinekaupan näkökulmasta peli on menetetty.

– Voihan tästä tulla vielä hyvä lumitalvi, mutta kaupan näkökulmasta hyvää talvea tästä ei enää saa. Ollaan jo niin pitkällä.

Kauppa kävi hyvin vuodenvaihteeseen asti. Sen jälkeen tavalliset hiihtäjät ovat olleet ostoksilla harvassa, kun ladulle ei pääse.

Välineitä ostetaan akuuttiin tarpeeseen, ei ennakkoon. Sen sijaan kaupassa tilaukset talveksi tehdään jo keväällä, jolloin lumitilanteesta ei ole hajuakaan.

– Kristallipallolle olisi käyttöä, sanoo Martikainen.

Jonkinlaiseen talveen on pakko varautua, ja maastohiihto on niin tärkeä laji, ettei suksia voi jättää tilaamatta. Hyvänä talvena koko Suomessa myydään 250 000 suksiparia. Viime ja toissa talvi olivat urheiluvälinekaupalle nykymittapuulla hyviä.

Suksivalmistajien tuotanto kulkee Martikaisen mukaan kahden vuoden syklissä, joten samaa suksea myytäisiin joka tapauksessa myös ensi talvena. Niinpä osa tavarasta jäänee odottamaan seuraavaa kautta.

– Nyt vain jää myynti tekemättä.