Salico lopettamassa Juvan salaattitehtaan

Salico ilmoitti tänään aloittavansa yt-neuvottelut Juvan salaattitehtaan lopettamiseksi.

Juva
Salico Oy:n tehdas Juvalla
Yhteistoimintaneuvottelut käynnistetään tiistaina 21.1.YLE Etelä-Savo

Salico ilmoitti tänään aloittavansa yt-neuvottelut Juvan salaattitehtaan lopettamiseksi. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun).

Yt-neuvottelut koskevat tehtaan kaikkia 103 työntekijää, vahvistaa Salicon toimitusjohtaja Jussi Armanto Ylelle. Yt-neuvottelujen kohteena olevasta henkilöstöstä 81 on työntekijöitä, 19 toimihenkilöitä ja loput johtoryhmän jäseniä.

Yt-neuvottelut aloitetaan tiistaina 21.1., ja ne kestävät kuusi viikkoa. Armannon mukaan syyt Juvan tehtaan mahdolliseen lopettamiseen ovat logistisia.

– Raaka-aineet saapuvat Suomeen Helsingin satamaan. Myös pääasiakkaamme ovat Helsingissä. Meillä on toinen tehdas Helsingissä, joten harkitsemme sitä, että emme enää kuljettaisi tuotteita Helsingistä kolmea tuntia Juvalle ja seuraavana päivänä kolmea tuntia takaisin, vaan teemme valmistusprosessin lähempänä satamaa ja asiakkaita eli Helsingissä, kertoo Armanto.

Taloudelliset säästöt yt-neuvotteluissa ovat toimitusjohtaja Armannon mukaan toissijaisia, sillä alan suurin kilpailuetu on raaka-aineen säilyvyydessä.

– Ennen kaikkea muutoksella tavoitellaan, että kuluttajat saavat tuoreempaa tavaraa, Armanto sanoo.

Henkilökunta joutui pettymään

Uutinen yt-neuvotteluista on otettu Juvan tehtaalla Armannon mukaan vastaan hyvin. Aiheesta on hänen mukaansa käyty päivän aikana asiallisia ja rakentavia keskusteluja.

– Meillä on erinomainen henkilökunta ja tietysti uutinen on harmittava. Osittain henkilökunta on osannut jotain tällaista ajatella ja odottaa vuosien saatossa. Ehkä se kysymys oli, että nytkö se tapahtui.

Juvan toimipisteen pääluottamusmies Heidi Ruuskanen kertoi henkilökunnan pettyneen uutiseen.

– Emme olleet osanneet tätä. Joitain arvailuja tehtaan lopettamisesta on toki ollut. Se, että se tapahtui näin nopeasti, oli yllätys. On sääli, että tähän päätökseen on tultu. Yritämme tietenkin yt-neuvotteluissa puoltaa tehtaan säilyttämistä.

Ikävä uutinen Juvalle

Salico Oy on Juvan suurin työllistäjä yrityspuolella. Vähennettävät työpaikat muodostavat yli kuusi prosenttia kaikista kunnan työpaikoista.

– Tämä on toki ikävä uutinen Juvan kannalta, varsinkin kun valtaosa työntekijöistä on juvalaisia. Annamme kuitenkin nyt rauhan yt-neuvotteluille, Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska kommentoi.

–Valitettavasti Juvan kokoisessa kunnassa työllisyysmahdollisuudet tämän kokoiselle porukalle eivät ole kovin hyvät, pääluottamusmies Ruuskanen toteaa.