1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Venäjän hallitus eroaa – Putinin puhe siirsi pääministeri Medvedevin syrjään, uudeksi pääministeriksi tuntematon verojohtaja Mihail Mišustin

Pääministerin mukaan ero on seurausta presidentti Putinin esittämistä perustuslain muutoksista, joilla pääministerin valinta siirretään presidentiltä parlamentille.

Venäjän politiikka
Dmitri Medvedev 15. tammikuuta Moskovassa presidentti Putinin vuotuisessa, maan tilaa luotaavassa tilaisuudessa.
Dmitri Medvedev 15. tammikuuta Moskovassa presidentti Putinin vuotuisessa, maan tilaa luotaavassa tilaisuudessa.Dmitry Astakhov / EPA

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on ilmoittanut hallituksensa eroavan. Hän kertoi asiasta TV-lähetyksessä, jossa mukana oli myös presidentti Vladimir Putin.

Uudeksi pääministeriksi Putin esittää *Mihail Mišustinia. *Hän toimii tällä hetkellä liittovaltion veroviraston päällikkönä. Nimitys vaatii vielä parlamentin hyväksynnän. Duuma käsittelee ehdotusta torstaina.

Venäjän pääministeriksi nouseva Mihail Mišustin on toiminut Venäjän korkeimpana verojohtajana. Tässä hän on kuvassa presidentti Putinin kanssa, kuva on vuodelta 2017.
Venäjän pääministeriksi nouseva Mihail Mišustin on toiminut Venäjän korkeimpana verojohtajana. Tässä hän on kuvassa presidentti Putinin kanssa, kuva on vuodelta 2017.Alexei Nikolski / Sputnik / EPA

Presidentti Putin kiitti Medvedevin johtamaa hallitusta ja pyysi sitä toimimaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on asetettu.

Putin kertoi aikovansa nimittää Medvedevin kansallisen turvallisuusneuvoston apulaisjohtajaksi. Putin on itse neuvoston puheenjohtaja.

Medvedev perusteli hallituksen eroa sillä, että presidentti Putin oli hieman aiemmin ehdottanut merkittäviä muutoksia Venäjän perustuslakiin. Hallitus eroaa, jotta presidentti saa uudistukset toteutettua, Medvedev sanoi.

Putinin läheinen apuri

Medvedev on toiminut Venäjän pääministerinä vuodesta 2012 lähtien. Tätä ennen hän oli yhden kauden Venäjän presidentti. Yleisesti arvellaan, että Medvedev nostettiin presidentiksi, jotta Putin sai väliajan voidakseen pyrkiä uudestaan presidentiksi. Putin oli tätä ennen ollut maan johdossa kaksi kautta, eli enimmäisajan.

Spekulointi uuden pääministerin nimestä on jo alkanut. Venäjän poliitiikan asiantuntijat veikkailevat, että pestin voisi periä Moskovan pormestari Sergei Sobjanin, talousministeri Maksim Oreškin tai energiaministeri Aleksander Novak.

Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ensi vuoden syksyllä.

Yllätysilmoitus seurasi Putinin puhetta

Medvedev viittasi eroilmoituksessaan Putinin puheeseen, ja sanoi sen muuttavan Venäjällä toimeenpano- ja lainsäädäntövallan välistä tasapainoa. Medvedin mukaan Venäjän perustuslaki edellyttää, että tässä tilanteessa hallitus eroaa.

Putin ilmoitti puheessaan useista muutoksista Venäjän vallankäyttöön. Näistä keskeisimmäksi nousi pääministerin valinnan siirtäminen maan parlamentille, duumalle. Tähän asti presidentti on nimittänyt pääministerin.

Samalla Putin edellytti, että presidentiksi valittava ei voi olla kahden valtion kaksoiskansalainen, ja tämän on oltava asunut 25 vuotta Venäjällä.

Vaikka Putinin linjanveto näytti vahvistavan Venäjän parlamentin asemaa, muistutti presidentin puhuessa asetelma jälleen kerran käskynjakoa.

Hallitus ja paikalliset viranomaiset saivat yksityiskohtaisia kehotuksia siitä, kuinka kansalaisten sosiaaliturvaa ja perheiden asemaa on kohennettava. Tämän jälkeen presidentti otti puheeksi myös valtasuhteet.

Pikavauhtia eronnut Medvedev istui Maneesihallissa eturivissä kuuntelemassa Putinin ripitystä.

Putin: Pääministerin valinta siirretään parlamentille, presidentiksi ei kelpuuteta kaksoiskansalaista – Venäjän presidentin vuotuinen puhe keskittyi silti poliitiikan sijasta sosiaalisiin kysymyksiin

Lähteet: Reuters, Tass, STT, AFP

Lue seuraavaksi