Asiantuntija: Venäjän hallituksen ero tarkkaan harkittu – "Halutaan luoda vaikutelma muutoksesta"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että hallituksen eroaminen petaa perustuslain muutoksia.

Venäjän politiikka
Vladimir Putin
Asiantuntija arvioi, että Vladimir Putin jättää presidentin tehtävät vuoden 2024 vaalien jälkeen, mutta säilyttää vallan Venäjällä. Alexey Nikolsky / EPA

Venäjän tänään eronnut pääministeri Dmitri Medvedev perusteli hallituksen eroa sillä, että presidentti Putin oli hieman aiemmin ehdottanut merkittäviä muutoksia Venäjän perustuslakiin.

Putinin mukaan parlamentin tulisi jatkossa valita Venäjälle pääministeri ja presidentti ei saisi olla kaksoiskansalainen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että hallituksen eroaminen on tarkkaan mietitty toimenpide, jolla on tarkoitus pedata tulevia perustuslain muutoksia.

– Putin jättää presidentin tehtävät vuoden 2024 vaalien jälkeen, mutta säilyttää vallan jossain muussa toimessa.

Lassilan mukaan yksi vaihtoehto on, että kansallisen turvallisuusneuvoston roolia lisätään perustuslaissa ja vaalien jälkeen Putin siirtyy neuvoston johtoon. Tämä muutos takaisi sen, että todellinen valta säilyisi Putinilla pitkälle tulevaisuuteen.

Uutistoimisto Interfax kertoi tänään, että Putin aikoo nimittää Medvedevin turvallisuusneuvoston apulaisjohtajaksi.

Lassilan mukaan hallituksen eroamisella halutaan myös kasvattaa valtapuolueen suosiota ennen vuoden 2021 Duuman vaaleja.

– Hallituksen ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän suosio on heikko. Hallituksen erolla halutaan luoda vaikutelma muutoksesta, vaikka monet ministerit voivat säilyttää paikkansa.

Lue aiheesta lisää:

Venäjän hallitus eroaa – Putinin puhe siirsi pääministeri Medvedevin syrjään, uudeksi pääministeriksi tuntematon verojohtaja Mihail Mišustin

Putin: Pääministerin valinta siirretään parlamentille, presidentiksi ei kelpuuteta kaksoiskansalaista – Venäjän presidentin vuotuinen puhe keskittyi silti poliitiikan sijasta sosiaalisiin kysymyksiin