Maskussa joka kahdeksas yläkoululainen kertoo kokeilleensa huumeita – "Me olemme selkeästi huolestuttavammassa tilanteessa kuin muualla"

Masku ylittää kyselyssä selvästi maakunnallisen ja valtakunnallisen keskiarvon. Naapurikunnissa huumekokeiluja on vähemmän.

huumeet
Nuori mies istuu tuolissa
Kuvituskuva.Marko Väänänen / Yle

Viime vuonna julkaistun kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan Maskun yläkoululaiset ovat kokeilleet huumeita selkeästi useammin kuin nuoret maakunnassa ja koko maassa keskimäärin. Kyselyn mukaan 12,5 prosenttia maskulaisista nuorista oli kokeillut huumeita, kun koko maan keskiarvo oli 8,9 prosenttia.

Pari vuotta aiemmin 8.- ja 9.-luokkalaisista maskulaisnuorista vain 6,3 prosenttia kertoi kokeilleensa laittomia huumeita ainakin kerran.

Maskun luku on korkea, mutta luvut vaihtelevat suuresti. Vuonna 2017 Mynämäki ja Masku olivat prosenteissa lähes tasoissa, mutta viime vuonna Mynämäen nuorista vain 1,7 prosenttia kertoi kokeilleensa huumeita.

Korkeita lukuja löytyy muistakin Suomen kunnista. Satakunnan Ulvilassa 13 prosenttia ja Kanta-Hämeen Humppilassa 14,6 prosenttia kertoi huumekokeiluistaan.

Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa pureudutaan huumeongelmiin

Maskun kunnanhallitus keskusteli pitkään kouluterveyskyselyn tuloksista kokouksessaan maanantaina. Hallitus käsitteli lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa, jossa nuorten sosiaalityön painopiste on siirretty huumeiden vastaiseen työhön.

Palvelulinjajohtaja Tuija Hassinen-Laine Perusturvakuntayhtymä Akselista toteaa, että kuntayhtymän alueella maskulaisnuorten vastaukset erottuivat selkeästi muista alueen nuorten vastauksista.

– Maskussa oli nyt selvästi korkeampi luku kuin mitä aiemmissa kyselyissä on ollut. Mynämäellä ja Nousiaisissa vastaavaa nousua ei ole nähtävissä.

Hassinen-Laine korostaa, että luvuissa on ollut heittelyä aiempinakin vuosina.

– Saattaa olla, että joissain kouluissa tietyissä ikäryhmissä on kokeilijoita, ja se sitten leviää koko porukkaan. Se ei välttämättä kuitenkaan näy enää seuraavina vuosina.

Hassinen-Laine sanoo, että asiaan tullaan kiinnittämään erityishuomiota oppilashuoltotyössä koko kuntayhtymän alueella. Kuntayhtymän työntekijöitä kouluissa ovat kuraattorit, kouluterveydenhoitajat ja psykologit.

Huumeet pohdituttavat myös Maskun kunnantalolla

Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen kertoo, että kunnantalolla asia on otettu tosissaan.

– Maskussa on paljon asioita, jotka ovat valtakunnan tason paremmalla puolella. Tässä huumeasiassa me olemme selkeästi huolestuttavammassa tilanteessa kuin muualla. Jokainen pienikin signaali tulee ottaa tosissaan ja miettiä, missä voisimme parantaa.

Oikarinen korostaa huumeiden vastaisessa työssä paitsi koulun, myös kotien vastuuta.

– Tämä on yhteinen asia, ja keskeisessä roolissa ovat perheet. Myös kodeissa pitää tarkkailla kaikkia signaaleja ja miettiä, onko todellinen ongelma olemassa. Sitten koulun kanssa mietitään yhdessä, mitä ongelman kitkemiseksi voidaan tehdä.

Lisää aiheesta:

THL: Nuoret saavat huumeita aiempaa helpommin

Huumeet yhä helpommin nuorten saatavilla – huumekauppiaat muuttavat maaseudulle