Työvoimapula ulottuu uusille aloille: nyt halutaan nopeuttaa myös varhaiskasvatuksen opettajien ja laitossiivoojien pääsyä ulkomailta töihin

Jo nelisenkymmentä ammattiryhmää on listattu alueelliseen työlupalinjaukseen. Listalle pääsyn pitäisi nopeuttaa kaukaa palkattavien töihinpääsyä.

työvoimapula
Siivousvälinekärry oven edessä.
Työlupalinjauksessa listataan kymmeniä ammatteja, joiden tekijöistä on Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella pula. Laitossiivoojat ovat listan uusia tulokkaita.Henrietta Hassinen / Yle

Työvoimapula pahenee Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Työntekijöiden palkkaamista Euroopan ulkopuolelta koetetaankin helpottaa taas uusissa ammateissa.

Alueelliseen työlupalinjaukseen on päivitetty lista ammateista, joiden tekijöistä on kova pula. Toiveena on, että näiden alojen työntekijöiden oleskelulupia voidaan puoltaa ilman erillistä tarveharkintaa eli käytännössä selvitystä siitä, onko työvoimaa alalle todellakin vaikea löytää.

Tämä nopeuttaisi ja helpottaisi Euroopan ulkopuolelta tulevien palkkaamista ja parantaisi työmarkkinoiden tilannetta.

Uusia listalla ovat esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajat, laitossiivoojat ja elintarviketeollisuuden prosessityöntekijät. Kaikkiaan ammatteja on luettelossa on nelisenkymmentä.

Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työvoimapulaa on monilla aloilla. Viimeksi pohdittiin myös rakennusalan lisäämistä listalle, mutta se päätettiin jättää vielä avaamatta, sanoo osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta. Jo pari isompaa projektia voi kuitenkin tuoda rakentajatkin listalle.

Ely-keskus päivittää listan pari kertaa vuodessa. Uusin linjaus astui voimaan joulun alla. Se on suositus Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston työlupayksikölle, joka luvat myöntää.

Piilotyöpaikat eivät auta työvoimaa tarvitsevaa

Pohjanmaan alueellisessa linjauksessa tarveharkinnan ulkopuolelle on avattu esimerkiksi osa lääkäreistä ja hoitajista, varhaiskasvatuksen opettajat, kodinhoitajat, laitossiivoojat sekä erityisasiantuntijat kone- ja sähkötekniikassa.

Listalla ovat myös muun muassa sepät, turkisten muokkaajat ja valimotyöntekijät. Katso koko lista täältä (siirryt toiseen palveluun) (Ely-keskus). Linjaus perustuu ammattibarometriin, työllisyyskatsaukseen, ennakointitietoon ja keskusteluihin elinkeinoelämän ja TE-toimiston kanssa.

Ensimmäistä kertaa työlupalinjaus on kirjoitettu niin käytännön tasolle, että listalla ovat tarkat ammatit yleisten alojen sijasta.

Asiantuntija Tomas Ede eurooppalaiseen työnvälitykseen erikoistuneesta EURES-hankkeesta kehottaa myös yrityksiä laittamaan työpaikat hakuun. Jos oleskelulupaa haetaan työhön, jossa ei paikkatarjonnan mukaan näytä olevan työvoiman tarvetta, lupayksikkö päätyy tekemään tarveharkinnan, joka venyttää töihinpääsyä.

– Yritykset ehkä elävät siinä uskossa, ettei tekijöitä kuitenkaan löydy. Jos paikka olisi auki, lupayksikkö voisi ottaa suoraan yhteyttä, kun sopivaa työvoimaa olisi tulossa.

Artikkelia korjattu: Muutettu lastentarhanopettajan nimike varhaiskasvatuksen opettajaksi.