Uusi osakesäästötili vaikuttaa Kelan tukiin – opiskelijan kannattaa olla tarkkana

Osakesäästötilin osinkotulot voivat laskea esimerkiksi yleistä asumistukea.

osakesäästäminen
 Nordean osakesäästötilejä.
Osakesäästötilit tulivat käyttöön vuoden 2020 alussa. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vuoden alussa käyttöön tulleet osakesäästötilit voivat vaikuttaa joihinkin Kelan maksamiin etuuksiin. Tilille maksettavat osingot ja osakkeiden myynnistä saadut voitot otetaan tulona huomioon muun muassa yleisessä asumistuessa, vaikka tililtä ei nostaisi rahaa.

– Osinko- ja korkotulot otetaan huomioon, jos ruokakunnan jäsenen osinko- ja korkotulot yhteensä ovat yli 10,87 euroa kuukaudessa, Kelan suunnittelija Mirja Peltonen sanoo

Osakesäästötili on uusi sijoittamisen muoto, jossa tilille kertyneestä tulosta maksetaan veroa vasta, kun rahat nostetaan tililtä.

Kela kuitenkin katsoo, että osakesäästötilille maksetut osingot ovat tuloa, vaikka asiakas ei nostaisi rahaa tililtä. Tämän vuoksi tilille kertyvät tulot voivat vaikuttaa Kelan maksamien etuuksien suuruuteen.

Esimerkiksi opiskelijan on siis hyvä muistaa, että osakesäästötilin tulot voivat laskea yleistä asumistukea. Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen (siirryt toiseen palveluun) piiriin elokuussa 2017.

Opintotukeen osakesäästötilin tulot vaikuttavat kuitenkin vain siinä tapauksessa, jos tili on voitolla ja opiskelija nostaa sieltä rahaa.

– Vahva neuvo on, että osakesäästötililtä ei kannata nostaa rahaa opiskelun aikana, sanoo Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen.

Kelan sivuilta (siirryt toiseen palveluun) voit katsoa, miten osakesäästötili vaikuttaa muihin Kelan maksaamiin etuuksiin.

Lue aiheesta lisää:

Jo yli 10 000 on avannut uudenlaisen osakesäästötilin – Pörssisäätiö odottaa, että osakesijoituksiin siirtyy talletuksista useita miljardeja euroja

Uusi osakesäästötili herättänyt suurta kiinnostusta jo nyt: "Ainakin 50 000 tiliä avataan ensi vuonna"

Osakesäästötili on uusi tapa sijoittaa suoraan osakkeisiin – sopii aktiivisesti kauppaa käyvälle pitkän tähtäimen piensijoittajalle