Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasovun – Kiina sitoutuu lisäostoihin, Yhdysvallat luopuu rangaistustulleista

Sopimus ei ratkaissut kaikkia kauppariitoja. Trumpin mukaan sopimuksen toisen vaiheen neuvottelut aloitetaan pian.

Kiinan varapääministeri Liu He ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoittivat ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet ensimmäisen vaiheen sopuun kauppasodassa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Liu He allekirjoittivat sopimuksen keskiviikkona.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maat suostuvat edes jonkinlaisiin myönnytyksiin jo kaksi vuotta kestäneessä kauppasodassa.

Kiina on sitoutunut yli 200 miljardin dollarin lisäostoihin seuraavan kahden vuoden aikana. Sopimuksen mukaan Kiina ostaa Yhdysvalloilta maataloustuotteita 50 miljardilla dollarilla, palveluja 40–50 miljardilla dollarilla, energiaa 50 miljardilla dollarilla ja teollisuustuotteita 75 miljardilla dollarilla.

Liu sanoi tilaisuudessa lisäksi, että Kiina toivottaa maailmanlaajuiset investoijat tervetulleiksi investoimaan Kiinaan.

Trump kertoi olevansa vakuuttunut, että yhdysvaltalaiset maanviljelijät pystyvät vastaamaan lisääntyvän kaupan tarpeisiin.

Vastatoimena Kiinan myönnytyksille Yhdysvallat luopuu tullikorotuksista, joita se on suunnitellut muun muassa kulutuselektroniikkatuotteille. Suurin osa tulleista jää kuitenkin voimaan.

Kiinan presidentti Xi Jingping oli lähettänyt tilaisuuteen kirjeen, jossa hän kertoi diilin olevan tärkeä koko maailmalle. Xi sanoi haluavansa pysyä tiiviissä yhteydessä Trumpin kanssa. Lisäksi Xi toivoi, että Yhdysvallat kohtelee kiinalaisia yrityksiä reilusti.

Toista vaihetta neuvotellaan pian, Trump lupaa

Ennen sopimuksen allekirjoittamista Trump kiitteli lehdistötilaisuudessa miltei puoli tuntia kavereitaan ja henkilöitä, jotka ovat myötävaikuttaneet sopimuksen syntyyn. Kongressia hän arvosteli meneillään olevasta virkarikossyytteestä. Trump luonnehti senaattiin pian siirtyvää virkarikossyytettä "huijaukseksi".

Yhdysvaltain puolelta sopimusta on neuvottelut Robert Lighthizer.

– Oliko tämä helpompi vai vaikeampi diili kuin kuvittelit, Robert? Trump vitsaili lehdistötilaisuuden alussa.

Lighthizer totesi sopimuksen olleen vaikea saavuttaa.

Trump ylisti kauppasopimusta merkitykselliseksi ja sanoi, ettei vastaavaa askelta reilujen kauppasuhteiden eteen ole koskaan aiemmin otettu.

Myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kehui sopimusta ja kiitteli Trumpin tekemää työtä.

Asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että edessä on vielä monia kipeitä kiistanaiheita. Nyt syntynyt sopimus ei ratkaise kauppariitoja. Molemmilla mailla on edelleen voimassa korotettuja tulleja satojen miljardien tuontierille.

Trump vakuutti, että toisen vaiheen kauppasopimusta aletaan neuvotella pian. Trumpin mukaan Kiinalle kauppasodassa asetetuista tulleista voidaan mahdollisesti luopua täysin, jos toisen vaiheen sopimus syntyy.

Lue kymmenen kysymystä ja vastausta kauppasodasta:

Yhdysvallat ja Kiina hautaavat tänään sotakirveensä ainakin osittain – onko kauppasota ohitse?