Myyntiin kelpaamattomia kasviksia aletaan tarjota lapsille ja vanhuksille ensimmäistä kertaa Suomessa

Iissä muun muassa peruskoulun lounaalla aletaan tarjota kasviksia, jotka ovat jääneet kaupoissa myymättä.

ruokahävikki
Janne Pekkala tarkistaa hävikkiruuasta valmistettuja salaattiaineksia.
Iin ateriapalveluihin toimitettava hävikkiruoka on peräisin yritykseltä, joka hankkii sitä kaupoista ja käy läpi syömäkelpoiset tuotteet. Kuvassa Ciiyoun Janne Pekkala.Risto Degerman / Yle

Pohjoispohjalaisessa Iissä aletaan tarjota hävikkiruokaa muun muassa peruskoulun oppilaille, kunnan hoito- ja hoivapalvelujen asiakkaille ja palveluasuntojen asukkaille.

Kaikki tarjottava ruoka ei ole peräisin hävikistä. Sen sijaan kyse on hedelmistä ja vihanneksista, joita tarjotaan muun muassa koulun salaattipöydässä. Käytännössä hävikkiruuan hyödyntäminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ruuan kanssa tarjottavat kasvikset voivat vaihdella ja joskus tarjolla voi olla ylimääräisiä lisukkeita.

Ruoka on peräisin Oulun alueen markettien hävikistä. Sekä Iin kunnassa että ruokaa toimittavassa yrityksessä Ciiyoussa uskotaan, että kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun koulujen ja kunnan palveluasuntojen kaltaiset julkiset toimijat alkavat säännöllisesti hyödyntää kauppojen hävikkiä.

Ensimmäiset hävikkiruokatarjoilut aloitetaan Iin Haminankoulussa maanantaina. Jo viime viikolla hävikkiruokaa on tarjottu hoito- ja hoivakodissa ja palveluasunnoissa. Kokemukset ovat olleet ateria- ja tilapalveluliikelaitoksen johtajan Anne Hautamäen mukaan hyviä.

Hävikkiruuan hyödyntäminen ei vaikuta esimerkiksi ateriamaksuihin eikä siitä pitäisi olla kuluja myöskään kunnalle.

Tuotteet ovat myyntiin kelpaamattomia mutta kunnossa

Syynä hävikkiruuan hyödyntämiselle on ekologisuus. Iin kunta on jo pitkään korostanut toiminnassaan ympäristöarvoja ja kertonut pyrkivänsä hiilineutraaliuteen.

Lue myös: BBC tuli Suomeen ihmettelemään pienen Iin kunnan ilmastotekoja – päästöjä vähennetty rutkasti ja asukkaat saivat yhteisen sähköauton

Haminan koulun rehtori Jari-Jukka Jokela sanoo, että hävikkiruuan hyödyntäminen tukee kunnan arvoja ja koulun tavoitteita opettaa esimerkiksi kestävää kehitystä. Hän ennakoi, että oppilaille hävikkiruuan tarjoaminen on positiivinen asia ja he arvostavat sen ekologisuutta.

– Uskon, että lapset ovat nykyään aika tietoisia oman toimintansa vaikutuksista.

Hävikkiruoka tulee Ciiyoulta, joka on jo usean vuoden ajan ostanut myynnistä poistettua ruokaa kaupoista ja toimittanut sitä muun muassa lounasravintoloille.

Käytännössä Ciiyou käy läpi tuotteita, jotka kauppa on poistanut esimerkiksi hedelmä- tai vihanneshyllystä. Poistettujen kasvisten joukossa on paljon syömäkelpoisia tuotteita, jotka kuitenkaan eivät enää näytä tarpeeksi edustavilta myyntiin.

Kypsiä banaaneja.
Esimerkiksi hävikkibanaanit ovat usein syömäkelpoisia, koska ne poistetaan hyllystä niiden ruskeiden täplien vuoksi.Risto Degerman / Yle

– Valintakriteerimme ovat tosi tarkat, meidän ei kestä laittaa eteenpäin mitään huonoa, sanoo Ciiyoun myynnistä ja kehityksestä vastaava Janne Pekkala.

Hävikistä peräisin olevan ruuan laatua seurataan Iissä samoin kuin muidenkin kunnan tilaamien elintarvikkeiden, eli käytännössä henkilökunnan vastuulla on valvoa saapuvan ruuan laatua.

Ruokaa menee hukkaan etenkin ravintoloissa ja kouluissakin

Jokaista suomalaista kohti kaupoissa syntyi vuonna 2018 noin 12–14 kiloa ruokahävikkiä, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n tiedoista (siirryt toiseen palveluun). Se on alle kaksi prosenttia myytävistä tuotteista.

Kaupan ala onkin saanut hyvin vähennettyä hävikkiä viime vuosina, sanoo ruokahävikkiä tutkinut tutkija Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta.

Ravitsemuspalveluissa kuten ravintoloissa tai vaikka kouluissa hukkaan menee sen sijaan paljon isompi osuus ruuasta. Asia käy ilmi Luonnonvarakeskuksen viime viikolla julkaisemasta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan erilaisissa ravitsemuspalveluissa hukkaan menee keskimäärin jopa 16 prosenttia ruuasta, tutkimuksessa mukana olleissa yhdessätoista koulussa osuus oli vielä tätäkin pari prosenttia suurempi.

Silvennoinen sanoo, että hävikkiruuan hyödyntäminen koulussa kuulostaa hyvältä idealta. Hävikkiruuan hyödyntämisen lisäksi olisi kuitenkin tärkeää, että kaupat saisivat myytyä vieläkin suuremman osan tuotteista ja koulut saisivat laskettua omaa ruokahävikkiään.

Voit keskustella aiheesta kello 22:een saakka!