Kiinan varapääministeri: Kiinan talouskasvu yli 6 prosenttia

Talousnäkymien arvoidaan olevan ennakoitua paremmat

Kiinan talous
Kontit kulkevat Qingdaon satamassa.
Kontteja Qingdaon kaupungin satamassa Kiinassa.Wu Hong / EPA

Kiinan bruttokansantuotteen arvoidaan kasvaneen vuonna 2019 yli 6 prosenttia, ilmoitti Kiinan varapääministeri Liu He sen jälkeen, kun oli allekirjoittanut Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasopimuksen keskiviikkona presidentti Donald Trumpin kanssa.

Myös talousnäkymien arvoidaan olevan ennakoitua paremmat, varapääministeri sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina aikoo syventää kotimaisia uudistuksia ja avautua laajemmin maailmalle.

Yhdysvallat ja Kiina solmivat keskiviikkona ensimmäisen vaiheen kauppasovun, jonka mukaan Yhdysvallat luopuu rangaistustulleista ja Kiina sitoutuu yli 200 miljardin dollarin lisäostoihin Yhdysvalloista. Yhdysvallat luopuu tullikorotuksista, joita se on suunnitellut muun muassa kulutuselektroniikkatuotteille. Suurin osa tulleista jää kuitenkin voimaan.

Presidentti Trump vakuutti, että kauppasovun toisesta vaiheesta aloitetaan neuvottelut pian.

Kauppasopu piristi New Yorkin pörssiä

New Yorkin pörssi-indekseissä nähtiin keskiviikon kauppapäivän päättyessä uusia ennätyksiä sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Kiina olivat allekirjoittaneen uuden kauppadiilinsä ensimmäisen vaiheen.

Sekä Dow Jones että S&P 500 -indeksi päätyivät ennätyskorkealle. Dow Jones -indeksi sulkeutui historiallisesti ensimmäistä kertaa yli 29 000 pisteen. Nasdaq puolestaan kipusi vain hieman plussan puolelle.

Euroopan ja Aasian markkinoilla vaikutus ei ollut yhtä piristävä. Analyytikot arvioivat yleisesti, että innostuneimmat reaktiot kauppasopuun on todennäköisesti jo nähty.

Lue lisää:

Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasovun – Kiina sitoutuu lisäostoihin, Yhdysvallat luopuu rangaistustulleista

Yhdysvallat ja Kiina hautaavat tänään sotakirveensä ainakin osittain – onko kauppasota ohitse?

Lähteet: Reuters, AFP