Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopu sai pörssikurssit nousuun länsimaissa ja Aasiassa

Eniten pörssikurssit piristyivät Yhdysvalloissa.

pörssit
Meklareita New Yorkin pörssissä.
Dow Jones -indeksi sulkeutui historiallisesti ensimmäistä kertaa yli 29 000 pisteen. New Yorkin pörssin meklareilla oli päässään tapahtumaa juhlistavat lippikset.Justin Lane / EPA

New Yorkin pörssi-indekseissä nähtiin keskiviikon kauppapäivän päättyessä uusia ennätyksiä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Kiina olivat allekirjoittaneet uuden kauppadiilinsä ensimmäisen vaiheen.

Sekä Dow Jones että S&P 500 -indeksi päätyivät ennätyskorkealle. Dow Jones -indeksi sulkeutui historiallisesti ensimmäistä kertaa yli 29 000 pisteen. Nasdaq puolestaan kipusi vain hieman plussan puolelle.

Euroopan ja Aasian markkinoilla vaikutus ei ollut yhtä piristävä. Markkinoilla on vielä epävarmuutta asioista, joita Yhdysvallat ja Kiina eivät ole saaneet ratkaistua.

Torstaina aamuyöllä Suomen aikaa avautuneiden Aasian pörssien päivä alkoi hienoisessa nousussa Hongkongissa, Manner-Kiinassa ja Japanissa.

– Kauppasopu on merkittävä askel siihen suuntaan, että maailmantalouden kasvun ylle tummia pilviä kerryttänyt kitka vähenee, sanoi Aasian markkinoiden päästrategi Stephen Innes konsulttiyhtiö AxiTraderista uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiina lupasi lisätä ostoja

Analyytikot arvioivat yleisesti, että innostuneimmat reaktiot kauppasopuun on todennäköisesti jo nähty.

Suurin piristysruiske markkinoilla nähtiin jo joulukuussa, kun sovusta ilmoitettiin ja osapuolten välinen tullinokittelu päättyi, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi STT:lle keskiviikkona.

Sopimuksen suurin saavutus liittyy tullivarustelun katkaisemiseen ainakin toistaiseksi. Kiina ja Yhdysvallat säätivät toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana.

Lisäksi sopimus esimerkiksi velvoittaa Kiinaa ostamaan enemmän yhdysvaltalaistuotteita.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan lopullisen, toisen vaiheen sopimuksen neuvottelut aloitetaan nopealla aikataululla. Trump tuskin haluaa kärjistää pari vuotta jatkunutta kauppakiistaa uudestaan enää ennen Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleja.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasovun – Kiina sitoutuu lisäostoihin, Yhdysvallat luopuu rangaistustulleista

Lähteet: AFP, Reuters