1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lehdistönvapaus

Egypti pidätti neljä Turkin valtiollisen uutistoimiston työntekijää

Pidätetyistä kaksi on toimittajia.

Lehdistönvapaus
Mies kaltereiden takana.
Egypti on pidättänyt toimittajia kiihtyvään tahtiin. Kuvassa Al-Jazeeran toimittaja kairolaisessa vankilassa oikeudenkäynnissä. Oliver Weiken / EPA

Egypti on pidättänyt neljä turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston työntekijää. Pidätetyistä kaksi on toimittajia.

Yksi pidätetty on Turkin kansalainen. Hän oli vastuussa Turkin valtion alaisen Anadolun Kairon-toimituksen hallinnosta ja taloudesta. Muut kolme pidätettyä ovat egyptiläisiä.

Anadolu-uutistoimiston mukaan poliisi tunkeutui sen Kairon-toimitukseen tiistai-iltana, kytki valvontakamerat ja internet-yhteyden pois päältä.

– Tämä on turkkilaisen lehdistön häirintää ja uhkailua ja tuomitsemme sen jyrkästi, Turkin ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Turkki kutsui Egyptin Turkin-suurlähettilään sijaisen keskiviikkona puhutteluun vastalauseena pidätyksille.

Turkki ja Egypti ovat toistensa vihollisia, sillä Turkki tuki aiemmin Egyptiä hallinnutta muslimiveljeskuntaa. Egyptin armeija syöksi muslimiveljeskunnan vallasta vuonna 2013. Lisäksi Turkki ja Egypti tukevat eri osapuolia Libyan konfliktissa, mikä on kiristänyt maiden välejä viime aikoina.

Yhdysvallat vaatii pidätettyjen työntekijöiden vapauttamista ja lehdistönvapautta Egyptiin. Yhdysvallat on sekä Turkin että Egyptin liittolaisvaltio.

Lähteet: AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi