Punkaharjulla entistä taidekeskusta puretaan uusien suunnitelmien tieltä – koko luolasto aiotaan kunnostaa

Retretin vanha Mutteri-rakennus aiotaan remontoida luolaston pääsisäänkäynniksi.

luolat
Kaivuri purkaa Retretin entistä taidekeskusta Savonlinnan Tuunaansaaressa.
Tuunaansaaren Luolasto -yhtiön rakennusinsinööri Seppo Kupiainen kertoo, että jo kolmas sukupolvi on käynyt katsomassa luolastoa.Sari Ursin / Yle

Savonlinnan Punkaharjulla entisen Retretin taidekeskuksen rakennusten purkamiseen tammikuun poikkeuksellisen lämmin sää on ollut ihanteellinen.

– Katolta olisi pitänyt luoda kaikki lumet pois, mutta nyt ne on voitu tehdä ilman lumenluontia, Tuunaansaaren Luola -yhtiön rakennusinsinööri Seppo Kupiainen sanoo.

Suurin osa tyhjilleen jääneen taidekeskuksen rakennuksista puretaan suunnitelmissa olevan uuden taidekeskuksen tieltä. Purkutyöt alkoivat viime viikolla, ja ne on tarkoitus saada päätökseen maaliskuun lopussa.

Retretin ajoilta Mutteri-rakennus aiotaan säästää ja remontoida käyttökuntoon. Mutteri toimii toistaiseksi pääsisäänkäyntinä luolastoon.

Purkutöiden päätyttyä luolaston ympäristö siistitään ensi kesän Punkaharju Art Up -taidetapahtumaa varten. Tuunaansaaren Luola -yhtiön suunnitelmissa on myöhemmin rakentaa Punkaharjulle uusi noin 15 000 neliön taidekeskus.

Koko luolasto käyttöön

Punkaharjun luolastossa on järjestetty parin vuoden ajan erilaisia tapahtumia, ja tällä hetkellä käytössä ovat Kalliosali ja kolme luolaston pienempää salia.

Tuunaansaaren Luola -yhtiön suunnitelmissa on kunnostaa luolastoa ja ottaa se kokonaisuudessaan käyttöön.

– Luolaosan suunnittelu on työn alla. Sieltä puretaan koko ajan vanhaa tekniikkaa, joka uusitaan kevään aikana, Kupiainen sanoo.

Luolastoon on tarkoitus uusia talotekniikka kuten lämmitys, vesijärjestelmä ja ilmanvaihto.

Kupiainen arvioi luolaston olevan hyvässä kunnossa.

– Se on niin hyvin aikoinaan tehty louhinnalla, joka oli taidelouhintaa.

Kupiainen kuvailee Tuunaansaaren luolaston olevan ainutlaatuinen paikka.

– Varsinkin paikkakuntalaisena ja alusta asti mukana olleena tämä on hirmu mielenkiintoinen työkohde.