1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. akut

Varkaudessa aiotaan valmistaa kotiakkujärjestelmiä osaksi sähkösopimuksia: "Saadaan säävarmuustaso ilman kallista maakaapelointia"

Finnish Batteries -yhtiön mukaan kuluttajan sähkölasku ei nousisi akkuhankinnan vuoksi.

Varkauden akkutehdas aiotaan käynnistää uudelleen konkurssien jälkeen. Kuva vuodelta 2015. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Uudelleen aukeamassa olevassa Varkauden akkutehtaassa aiotaan kehittää ja valmistaa kotiakkujärjestelmiä pääasiassa Suomen markkinoille. Finnish Batteries -niminen yhtiö on ostamassa akkutehtaan kiinteistön ja kaupan on määrä toteutua helmikuussa.

Yhtiön liikeideana on tarjota markkinoille litium-rautafosfaatti -akkuja, joita valmistetaan jo Kiinassa. Akuilla varastoitaisiin aurinko- ja tuulienergian ylituotantoa. Akkuja voitaisiin tarjota ilmajohtojen varassa oleville asiakkaille osana sähkösopimusta. Ajatuksena on, että akun avulla saataisiin sähkön toimitusvarmuus ilman kallista maakaapelointia.

Finnish Batteries -yhtiön toimitusjohtajan ja pääomistajan Jukka Järvisen mukaan tällä tavoin energiayhtiöillä ei olisi samanlaista painetta nostaa jakeluverkkomaksuja.

– Jos tällaisen pidemmän ilmajohdon päähän laitetaankin muuntajan viereen akkupaketti, niin sillä saadaan ihan samanlainen säävarmuustaso, mutta ihan murto-osalla investointikustannuksista, kertoo Järvinen.

Yhtiö aikoo tarjota akut palveluna yhteistyössä sähköyhtiöiden kanssa, jolloin kuluttaja ei ostaisi akkuja.

– Tarkoituksena on hallinnoida ja ohjata akkuja toisella yhtiöllä, joka tarjoaa asiakkaille akut palveluna. Olemme käyneet viime vuosina useampi sata neuvottelua eri energiayhtiöiden kanssa. Varsinaisia yhteistyösopimuksia ei vielä ole, joita voisi julkistaa, Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan kuluttajien sähkölasku ei nousisi akkujen takia, sillä yritys saa tuottonsa liiketoiminnan kokonaisuudesta.

– Me tienaamme akun tuoman hyötysuhteen ja liiketoiminnallisen ympäristön paranemisen kautta akun investoinnin takaisin. Kuluttajalle tämä ei maksa mitään lisää.

Yhtiö suunnittelee massatuotantolaitosta Janakkalaan

Järvisen yhtiö suunnittelee perustavansa Janakkalaan, Kanta-Hämeeseen suuren akkutehtaan. Varkauden yksikössä tehtäisiin tuotekehitystä ja uusien akkujen esituotantosarjoja.

– Varkaudessa nyt olevat tuotantolaitteet ovat aika pientä tuotantoa varten ja ovat jo kymmenen vuotta vanhoja. Niitä voi kuitenkin käyttää uusien akkuteknologioiden kehittämiseen.

Janakkalan tehtaasta puolestaan suunnitellaan Järvisen mukaan massatuotantolaitosta, jossa on tarkoitus tehdä isoja määriä akkujärjestelmiä.

– Tehtaan suunnitelma pitää sisällään kokonaan uudenlaisen valmistusprosessin, joka on huomattavasti optimoidumpi isoon massatuotantoon kuin oikeastaan missään muussa akkutehtaassa tällä hetkellä.