1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anna Kontula

Juutalaisten maailmankongressi kritisoi Anna Kontulan Gaza-protestia – syyttää antisemitismin ilmaisusta

Myös Helsingin juutalaisen seurakunnan mukaan Kontula on melko todennäköisesti syyllistynyt antisemitismiin.

Anna Kontula
Anna Kontula
Kontula puolusti toimiaan asian tärkeydellä.Markku Pitkänen / Yle

Juutalaisten maailmankongressi kritisoi kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) pyrkimystä tunkeutua Gazaan ja järjestää siellä protesti.

Kongressi moittii Kontulaa siitä, että tämä on kritisoinut vain Israelia Gazan saarrosta ottamatta huomioon Egyptin roolia Gazassa. Kongressin mukaan kaksoisstandardit Israelia vastaan ovat antisemitismin ilmaisu.

Juutalaisten maailmankongressi on kansainvälinen järjestö, joka ajaa juutalaisten yhteisöjen ja järjestöjen asioita.

Myös Helsingin juutalainen seurakunta on kritisoinut Facebook-kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Kontulan toimia.

– Kritisoimalla ainoastaan Israelin saartoa Gazasta ja olemalla kohdistamatta mitään kritiikkiä tai toimenpiteitä Egyptin vastaavaan saartoon, on kyseinen kansanedustaja International Holocaust Remembrance Associationin (IHRA) määritelmän mukaan melko todennäköisesti syyllistynyt antisemitismiin, seurakunta kirjoittaa.

Seurakunnan mukaan myös Euroopan parlamentti on hyväksynyt tämän määritelmän.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa vuodesta 2007. Israelin mukaan saarto on tarkoitettu estämään lännessä terroristijärjestönä pidetyn Hamasin toimintaa. Saarron vuoksi esimerkiksi Gazaan vietävien aseiden ja elintarvikkeiden määrää kontrolloidaan.

YK:n mukaan Gazan saarto on "räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus". Sen on katsottu rankaisevan ennen kaikkea alueen siviilejä.

YK:n mukaan noin miljoona ihmistä alueella tarvitsee saarron vuoksi välitöntä ruoka-apua selvitäkseen. Maailmanpankin mukaan saarto on taas ajanut Gazan talouden erittäin huonoon tilaan.

Kontula puolusti toimiaan asian tärkeydellä

Israelin poliisi otti Kontulan kiinni maanantaina kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Hänet vapautettiin kymmenen tunnin jälkeen.

Kontula kertoi aiemmin STT:lle, että hän halusi protestillaan kiinnittää huomiota Gazan vaikeaan tilanteeseen.

– Olin matkalla demonstraatioon, jossa tarkoituksenani oli tunkeutua Gazaan protestoidakseni siellä humanitaarisen kriisin aiheuttanutta saartoa vastaan, Kontula kertoi STT:lle tiistaina. Hän sanoi halunneensa myös protestoida Suomen asekauppaa Israelin kanssa.

Epätavallisia keinoja Kontula puolusti asian tärkeydellä.

– On asioita, joissa maailman huomio on niin paljon muualla, että tavanomaiset, poliitikonkaan käytössä olevat keinot eivät riitä niiden agendalle nostamiseen ja joissa kysymys on niin tärkeästä asiasta, että huomion vaatiminen on perusteltua.

Lue myös:

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – aktivistiryhmän tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan

YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut aikaan yhteistä lausuntoa Gaza-kokouksessaan

Lähi-idän levottomuuksien pelätään jatkuvan: Palestiinalaiset muistavat tänään Israelin valtion syntyä mielenosoituksin

YK ei päässyt sopuun lausunnosta Gazan väkivaltaisuuksista Yhdysvaltojen takia

Lue seuraavaksi