Purkuavustusten nousu ei innostaisi vuokratalojen purkuun Hyrynsalmella – "Purkaminen on meillä ihan viimeinen vaihtoehto"

Ympäristöministeriö suunnittelee suurempia avustuksia tyhjien vuokratalojen purkamiseen.

Ara-vuokra-asunnot
Rivning av Point College i Borgå april 2019
Valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja, eli ARA-vuokra-asuntoja on satoja tuhansia Suomessa. Kuvituskuva.Yle/Stefan Härus

Hallitus haluaa vauhdittaa tyhjilleen jääneiden ARA-vuokratalojen purkamista.

Ympäristöministeriö valmistelee asetusta, jossa vuokratalojen purkuavustusta voisi saada jopa 90 prosenttia kustannuksista. Nyt avustus on korkeintaan 70 prosenttia.

Suurempi purkuavustus olisi mahdollinen, jos kunnan vuokrataloyhtiöllä menee erityisen huonosti.

Suomen mittakaavassa suhteellisesti eniten tyhjiä ARA-asuntoja oli muun muassa Hyrynsalmella. Avustuksen nostaminen ei todennäköisesti käynnistäisi purku-urakkaa Hyrynsalmella, sillä kunnassa on elvytetty vuokramarkkinoita ennemmin myymällä asuntoja esimerkiksi loma-asunnoiksi.

– Purkaminen on meillä ihan viimeinen vaihtoehto, vaikka se onkin nopein ratkaisu vuokramarkkinoiden tervehdyttämiseen, kertoo Hyrynsalmen kunnan omistaman Kiinteistö Oy Ahmahakan toimitusjohtaja Pekka OIkarinen.

OIkarinen kuitenkin uskoo, että avustusten nousu voisi houkutella muita Kainuun kuntia purkutalkoisiin.

– Kyllähän kaikki saatava raha aina auttaa. Varmasti Kainuussa on kuntia, joita tämä kannustaa purkutoimiin, OIkarinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!