Hyppää sisältöön

Listasimme 10 yleisintä ammattitautia – "Pahimmillaan voi käydä niin, että ihminen allergisoituu myös suojakäsineille"

Meluvamma todetaan joka vuosi noin 300 työikäisellä suomalaisella, vaikka niiden määrä onkin laskenut selvästi.

Riskityöpaikkoja ovat esimerkiksi rakennustyömaat. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen ylivoimaisesti yleisin ammattitauti on meluvamma. Niitä on kaikista vahvistetuista ammattitaudeista noin neljännes.

Työterveyslaitoksen mukaan meluvamma todetaan joka vuosi noin 300 työikäisellä suomalaisella.

– Meluvamma kehittyy hitaasti. Usein kyse on siitä, että altistuminen melulle on tapahtunut menneinä vuosina, mutta meluvamma todetaan nyt, vasta vuosia myöhemmin, apulaisylilääkäri Kirsi Koskela Työterveyslaitokselta sanoo.

Toinen selitys meluvammojen runsauteen on se, että osa työntekijöistä suhtautuu meluun yliolkaisesti.

– Kuulosuojaimet saatetaan jättää raolleen tai ottaa kokonaan pois korvilta siksi ajaksi, kun jutellaan metelin keskellä.

Ammattitautien määrä laskenut

Vaikka meluvammat pitävät vahvaa ykkössijaa vahvistettujen ammattitautien tilastossa (siirryt toiseen palveluun), niiden kokonaismäärä on vuosien mittaan vähentynyt selvästi.

Aiemmin meluvammoja todettiin vuosittain Suomessa noin tuhat, mutta Työterveyslaitoksen seurannassa vuosina 2005 –2014 niiden määrä putosi noin kolmannekseen.

Parhaiten meluvammojen määrää on saatu painettua alas raskaassa teollisuudessa kuten paperitehtaissa. Koneiden ääniä vaimennetaan, ja kuulosuojaimet ovat hyviä. Lisäksi meluasetuksen säännökset ja meluntorjuntaohjelmat ovat Työterveyslaitoksen mukaan tehokkaita.

Meluvammojen ohella kaikkien ammattitautitapausten yhteenlaskettu kokonaismäärä on vähentynyt yli puolella.

Listasimme kymmenen yleisintä ammattitautia, niiden oireita sekä keinoja niiden ehkäisemiseksi.

Kuva: Työterveyslaitos, Jyrki Lyytikkä / Yle

1. Meluvammat

Meluvamma voi syntyä nopeasti äkillisen kovan äänen seurauksena tai pitkään jatkuneen tasaisemman melun tuloksena.

Riskityöpaikkoja ovat esimerkiksi paperi- ja kartonkitehtaat, rakennustyömaat ja puolustusvoimat. Siellä äkillistä kovaa melua syntyy esimerkiksi ampumisharjoituksissa.

2. Ärsytyskosketusihottuma

Ärsytyskosketusihottumaa aiheuttavat esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineet, voiteluöljyt sekä pöly.

Ihottuma tulee useimmiten käsien ihon ohuisiin kohtiin kuten sormienväleihin ja kämmenselkään. Se ilmenee ensin ihon kuivumisena ja punoituksena. Myöhemmin iho voi kuoriutua, paksuuntua, hilseillä ja halkeilla.

Oireet vaikeutuvat työviikon aikana ja helpottavat vapaapäivinä. Pidemmillä lomilla oireet häviävät kokonaan.

Ärsytyskosketusihottumasta voivat kärsiä esimerkiksi hoitajat ja prosessityöntekijät. Suojakäsineiden käyttö ehkäisee ihottumia tehokkaasti.

Asbestille voi altistua purkutyömailla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

3. Asbestiplakkitauti

Myrkyllisen asbestin aiheuttamista sairauksista yleisin on asbestiplakkitauti eli keuhkopussin kalkkeumat.

Asbestille voi altistua purkutyömailla. Nyt remontoidaan paljon 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja taloja, ja niissä asbestia on käytetty muun muassa putkien eristeenä.

Asbestipurkajat voivat altistua asbestikuiduille, jos pölyn leviämistä ei estetä tehokkaasti tai jos hengityssuojaimet vuotavat.

Työhyvinvointiin keskittyvän Työ, Terveys ja Turvallisuus -lehden mukaan asbestipurkua tekevät yritykset eivät aina suhtaudu tarpeeksi vakavasti suojautumiseen (siirryt toiseen palveluun). Purkutöiden yhteydessä on ilmennyt puutteita esimerkiksi ilmankäsittelylaitteiden ja hengityksensuojainten toimivuudessa.

Useimmiten asbestiplakkitauti on kuitenkin seuraus vuosikymmenien takaisesta altistumisesta. Asbesti kiellettiin rakentamisessa kokonaan vuonna 1994.

4. Allerginen kosketusihottuma

Allerginen kosketusihottuma on ihottumatyyppi, jossa ihminen allergisoituu esimerkiksi kemikaalille. Yle uutisoi torstaina, että akrylaattien aiheuttamat sairaudet ovat yleistyneet kauneudenhoitoalalla. Akrylaatit ovat kemikaaleja, joita on rakennekynsissä ja ripsiliimoissa.

Akrylaatit aiheuttavat kosketusallergiaa, joka on noussut vahvistettujen ammattitautien listalla neljänneksi yleisimmäksi.

– Pahimmillaan voi käydä niin, että ihminen allergisoituu myös suojakäsineille, Kirsi Koskela sanoo.

5. Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää voi kehittyä, jos työntekijä joutuu tekemään toistuvasti samoja liikkeitä ilman vaihtelua. Olkaluun alapäähän kiinnittyvien ranteen ja sormien ojentajajänteiden kiinnityskohta ärtyy (siirryt toiseen palveluun) (Duodecim).

Ärtymistä voi aiheuttaa vaikkapa jatkuva vasarointi tai ruuvimeisselin ja jakoavaimen käyttö.

Tenniskyynärpään hoitoon kuuluu myös ranteen jumppaaminen. Kuva: YLE Akuutti

Tenniskyynärpään pääoire on kipu.

– Työssä pitäisi olla tarpeeksi vaihtelua tai mahdollisuus työkiertoon, sanoo Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Kirsi Koskela.

Työn aiheuttaman rasituksen lisäksi tenniskyynärpää voi liittyä nimensä mukaisesti tenniksen, golfin ja pesäpallon pelaamiseen.

6. Astma

Työperäistä astmaa voivat aiheuttaa esimerkiksi jauhopöly tai kemikaalit.

Työterveyslaitoksen mukaan on hyvin vaikea arvioida etukäteen, kenelle kehittyy työperäinen astma. Tapaukset ovat harmillisia, sillä näiden henkilöiden on vaikea jatkaa enää samassa työssä.

Jos esimerkiksi leipuri saa jauhopölystä astman, voi työssä jatkaminen olla mahdotonta. Toisaalta jos maanviljelijä saa astman, hän voi jatkaa omaa työtään käyttämällä moottorisoitua hengityssuojainta.

7. Käden tai ranteen rasitussairaus

Samalla tavalla kuin tenniskyynärpää, myös käden tai ranteen rasitussairaus johtuu toistuvasta rasittavasta liikkeestä. Tyypillisin käden tai ranteen rasitussairaus on jännetuppitulehdus.

8. Ammattinuha

Ammattinuhassa on kyse allergisesta nuhasta.

Esimerkiksi maatalouden työntekijät voivat allergisoitua karjan eläinpölylle, eläinten rehuille ja tai pienenpienille varastopunkeille. Aivastelu alkaa pian sen jälkeen, kun ammattinuhaan sairastunut on mennyt työpaikalle. Nenästä valuu kirkasta eritettä, tai nenä voi mennä tukkoiseksi.

Oireet vähenevät vapaalla ja lomilla, mutta jos altistuminen jatkuu pitkään, ne voivat jäädä pysyviksi.

Ammattinuha ja astma liittyvät toisiinsa. Usein nämä kaksi sairautta todetaan yhtä aikaa.

Myyrät levittävät ulosteidensa mukana myyräkuumetta. Kuva: Wikimedia Commons / Bruce McAdams

9. Myyräkuume

Toisin kuin monet muut ammattitaudit, myyräkuumeen voi saada yhdellä kertaa esimerkiksi metsätöissä. Tauti leviää myyrien ulosteiden mukana.

Huonolla tuurilla myyrien ulosteiden pölyä pääsee metsurin hengitysteihin. Seurauksena on infektio, joka voi olla lievä tai voimakas.

Se kuitenkin paranee ajan myötä.

10. Proteiinikosketusihottuma

Proteiinikosketusihottuma on nopea, välitön reaktio allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Yleensä kyse on eläinten tai kasvien valkuaisaineista eli proteiineista.

Esimerkiksi lehmän hilse saa aikaan sen, että nousee nokkosrokkopaukamia ja seurauksena on ammattitauti.

Ihottuma on yleensä voimakkaan kutiavaa ja se häviää nopeasti, kun kosketus aiheuttaja-aineeseen lakkaa. Oireisiin voi liittyä myös silmien kutinaa ja punoitusta tai aivastelua ja hengenahdistusta.

Proteiinikosketusihottuma on maatalous- ja elintarvikealojen työntekijöiden ammattitauti.

Voit keskustella aiheesta kello 22:een asti.