1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

Hypo: Ikääntyminen syö puolet Suomen talouskasvusta tänä vuonna – hallituksella ja lakkoaalloilla pienempi vaikutus

Hypon talouskatsauksen mukaan suhdanne pysyy vakaana: työllisyys ei enää juuri kasva ja nousukausi on ohi. Taantuma pysyy loitolla.

Juhana Brotheruksen mukaan talouskasvulle ikääntyminen on isompi tekijä kuin hallituksen kaikki toimet tai mahdolliset lakkoaallot. Kuva: Markku Rantala / Yle

Asuntoluotottaja Hypo varoittaa ikääntymisen iskevän Suomen talouskasvuun nopeammin ja pahemmin kuin on aiemmin ajateltu. Hypon tälle vuodelle arvioima yhden prosentin talouskasvu olisi ilman ikääntymistä jopa kaksi prosenttia.

– Kuluvan vuoden talouskasvulle ikääntyminen on isompi tekijä kuin hallituksen kaikki toimet tai mahdolliset lakkoaallot. Ja sama voima nakertaa näkymiä vielä vuosikymmeniä, varoittaa pääekonomisti Juhana Brotherus Hypon tuoreessa talouskatsauksessa.

Työikäiset vanhenevat

Ikääntymisestä seuraa työikäisen väestön supistuminen ja samalla työntekijöiden keski-ikä nousee. Hypon mukaan eläkkeelle siirtyvät ikäluokat ovat 10 000 henkeä suurempia kuin työmarkkinoille tulevat nuoret ikäluokat.

– Työvoiman supistuminen leikkaa Suomen kasvusta suoraan noin 0,3 prosenttiyksikköä vuosittain. Mutta ongelma ei ole vain työllisten määrän supistuminen, vaan myös työllisten tuottavuuden hidastuminen ikääntymisen myötä, Brotherus viittaa tuoreeseen jenkkitutkimukseen.

– Syyt ovat ymmärrettäviä: yli 40-vuotiaat eivät muuta työn perässä, vaihda työpaikkaa ja toimialaa tai perusta uusia yrityksiä nuorien tapaan. Perhe sitoo ja riskien kautta tulevat tappiot tuntuvat kivuliaammin.

Brotheruksen mukaan myös uudet innovaatiot ja ideat syntyvät yleensä nuorena, eivät eläkeporteilla. Iän myötä uuden teknologian omaksuminen hidastuu, mikä ei auta tuottavuutta.

Kierrettä pahentaa laskeva syntyvyys. Hypon mukaan syntyvyyden syväsukelluksen kautta työvoiman supistuminen pysyy haasteena vielä vuosikymmeniä.

– Jatkossa pienikin töyssy työntää talouden pikaisesti pakkaselle. Taantumista tulee tavallisempia, mutta toisaalta vaikutukset näkyvät aiempaa harvemmin työttömyytenä tai tulojen supistumisena. Taantuman määritelmä täytyykin miettiä uudelleen, Brotherus huomauttaa.

Hypon ennuste20192020
Bkt1,6 %1,0 %
Työttömyys6,7 %6,5 %
Ansiotaso2,5 %2,5 %
Inflaatio1,0 %1,0 %
Julkinen velka/bkt58,5 %58,5 %
Lähde: Hypo

Kiky lämmitti hetken

Hypo arvioi talouskatsauksesaan, että talouskasvu tasaantuu meillä ja maailmalla. Korot pysyvät pohjilla vielä pitkään ja suhdanne jatkuu vakaana: työllisyys ei enää juuri kasva ja nousukausi on ohi. Taantuma pysyy kuitenkin loitolla.

Hypon mukaan talouskasvu nojaa tänä ja ensi vuonna kotimaiseen kysyntään. Ulkomaankaupasta ei ole odotettavissa apuja ja kotimaassakin kevään työmarkkinakierros voi olla onneton.

– Viimeistään nyt nähdään kilpailukykysopimusten (kiky) olleen hetkellinen apu ja sisäinen devalvaatio, ei pysyvä rakenneuudistus tai vakaa rakennuspalikka kestävälle kasvulle, Brotherus huomauttaa.

Brotheruksen mukaan Suomen työllisyysasteen nousu on jämähtänyt 72,5 prosentin tietämiin, eikä elpymistä ole näköpiirissä, saati pääsyä hallituksen tavoitteleman 75 prosentin työllisyysasteeseen 2023 mennessä.

–Toistaiseksi mitään ei ole tehty, mutta hallitus vannoo tuovansa korjauspaketin ensi syksyn budjettiriiheen. Poliittinen into uudistuksiin on yhä arvoitus, Brotherus toteaa.

Vaalit vedenjakaja

Maailman talouskasvu ja -näkymät horjuivat viime vuonna Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan vuoksi.

Teollisuustuotanto kääntyi laskuun Euroopassa ja Amerikassa ja Hypon mukaan maailmantalous kasvoi viime vuonna hitainta vauhtia sitten finanssikriisin.

– Tälle vuodelle odotetaan kohentuvaa globaalia kasvua lähinnä kehittyvien maiden ansiosta, mutta poliittiset riskit lymyävät taustalla, Brotherus sanoo.

– Yksi vedenjakaja on USA:n presidentinvaalit marraskuussa. Kauppasodan, oikean sodan ja poliittisen epävarmuuden kannalta vaaleilla on valtava vaikutus koko maailmalle, Brotherus tiivistää.

Hypon mukaan Eurooppa on vähitellen toipunut eurokriisin katastrofista. Euroalueella teollisuus kuitenkin tökkii Yhdysvaltain tapaan. Silti euroalueen työttömyys laskee ja miinuskorot yleistyvät.

Suomelle taloudellisesti tärkeän Venäjän kunto on yhä kiinni öljyn menekissä.

– Kovin optimistinen ei voi olla itänaapurin näkymistä. Valitettavasti valtava potentiaali pysyy piilossa jatkossakin, Brotherus näkee.

Lue myös:

Suomen Pankki: Merkit talouskasvun hidastumisesta ovat Suomessa varsin selvät – huono uutinen hallituksen työllisyystavoitteelle

Millaisessa jamassa Suomen talous oikein on tuoreiden ennusteiden valossa? 4 kysymystä ja vastausta

Ruotsin heikentyvä taloustilanne uhkaa nyt jo Suomen taloutta – Ekonomisti: "Huolissaan kyllä kannattaa olla"

Ikääntymisen tsunami iskee kuntiin ja lapsiluku laskee – selvitys patistaa kuntia sopeuttamaan palveluitaan ripeästi: "Edessä kovat veronkorotukset"