DN: Ruotsalainen valeupseeri kävi useissa tapaamisissa Venäjän turvallisuuspalvelun kanssa – "Yhteydet FSB:hen ovat muodostaneet vaaran"

Mies työskenteli Ruotsin merivartiolaitoksessa vuosina 2016–2018. Hän osallistui ainakin kolmeen tapaamiseen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa

Ruotsi
Vene merellä, ylhäältä päin kuvattuna.
Ruotsin merivartiolaitoksen alus KBV 302.Kustbevakningen.

Valeupseeri toimi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ruotsalaisena yhteyshenkilönä, paljastaa sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) tänään torstaina. Lehti on tutkinut valeupseerin uraa ja kirjoittanut hänestä lukuisia artikkeleita (siirryt toiseen palveluun) marraskuun lopusta lähtien.

Valeupseeri on työskennellyt parinkymmenen vuoden ajan Ruotsin puolustusvoimissa, Merivartiolaitoksessa, Ruotsin armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa, Kosovossa, Afganistanissa, YK-tehtävissä Malissa ja sotilasliitto Naton Euroopan komentokeskuksessa.

Hän onnistui etenemään urallaan ja työskenteli salassapidettävien tietojen parissa, vaikka valehteli Dagens Nyheterin mukaan koulutuksestaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2002.

Johtavissa tehtävissä Merivartiolaitoksessa

Vuosina 2016–2018 mies työskenteli Ruotsin merivartiolaitoksessa. Hän oli johtavissa tehtävissä, joihin kuului operatiivinen rooli pelastustehtävissä, rikostenehkäisyssä ja puolutuksessa.

Valeupseerilla oli turvallisuusluokitus, ja hän toimi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ruotsalaisena yhteyshenkilönä. Venäjän merivartiolaitos toimii FSB:n alaisuudessa.

Hän osallistui Dagens Nyheterin mukaan ainakin kolmeen tapaamiseen FSB:n kanssa, kerran Kaliningradissa ja kahdesti Ruotsissa.

– FSB oli aiemmin KGB, ja se on järjestö, jota ei kannata aliarvioida, toteaa tiedusteluasiantuntija Christer Olsén sanomalehti Dagens Nyheterille. Olsén on itse työskennellyt aiemmin muun muassa turvallisuuspoliisi Säpossa.

Aiheutti riskejä Ruotsille toiminnallaan

Merivartiolaitos ei ole halunnut kommentoida valeupseerin venäläisyhteyksiä Dagens Nyheterille, sillä ne ovat suurimmilta osin salassa pidettäviä.

Dagens Nyheterin haastattelemat asiantuntijat huomauttavat, että valeupseerin yhteydet FSB:hen paljastavat, miten haavoittuvassa asemassa hän on ollut, ja mitä riskejä hänen toimintansa aiheutti Ruotsille.

– Jos valeupseerilla on ollut salassa pidettävää tietoa, yhteydet FSB:hen ovat muodostaneet vaaran. Emme voi tietää, miten hän olisi toiminut kiristystilanteessa, tiedusteluasiantuntija Christer Olsén sanoo sanomalehti Dagens Nyheterille.

Lehden mukaan se ei ole löytänyt tietoja, että valeupseeri olisi toiminut yhteyksissään venäläisiin väärin. Tapaamisten aiheena olivat öljyvuodot.

Mies on valehdellut tutkinnoistaan

Dagens Nyheterin tutkimuksen mukaan mies on valehdellut ajokortistaan, yliopistotutkinnostaan, upseeritutkinnostaan ja majuriksi vaadittavasta erityiskoulutuksesta.

Hän osallistui valmistavalle upseerikurssille Signaalitiedustelun upseerikorkeakoulussa Enköpingissä yli 20 vuotta sitten. Hänet erotettiin omasta pyynnöstään elokuussa 1999, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut kouluarvosanoistaan, eikä täyttänyt upseerikoulutuksen vaatimuksia.

Dagens Nyheterin mukaan mies valehteli Ruotsin puolustusvoimille tutkinnostaan ensimmäisen kerraan jo vuonna 2002. Hän onnistui silti tekemään uran puolustusvoimissa, jossa hän sai vuosien varrella enemmän vastuuta ja turvaluokituksia.

Hän on työskennellyt muun muassa Ruotsin armeijan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa salakirjoitusavainten parissa.

Mies on myöntänyt valheensa Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun) sähköpostissa.

– Kyllä, olen tehnyt niin useaan otteeseen. En tiedä, kuinka usein olen valehdellut, enkä tiedä, milloin valehtelin ensimmäisen kerran.

Jäi kiinni hakiessaan uutta työpaikkaa

Mies jäi kiinni valheistaan, kun haki uutta työpaikkaa turvallisuuspäällikkönä ruotsalaisen viranomaisen palveluksessa syksyllä 2018. Viranomainen piti hakijaa kiinnostavana, mutta koska kyseessä oli turvallisuusluokiteltu työpaikka, hänen ansioluettelonsa tarkastettiin.

Kävi ilmi, että hän oli valehdellut ainakin ajokortistaan ja ylipistotutkinnostaan. Mies perui hakemuksensa, kun viranomainen esitti hänelle kysymyksiä puuttuvasta ajokortista ja tutkinnosta.

Viranomainen otti yhteyttä Merivartiolaitokseen, jossa mies oli tuolloin töissä, ja kertoi epäilyistään. Merivartiolaitos käynnisti oman turvatarkastuksen miehestä.

– Menetin luottamukseni ja uskoni tähän henkilöön johtajana. Olin vihainen ja pettynyt, sanoo Merivartiolaitoksen operatiivinen johtaja Johan Norrman Dagens Nyherille (siirryt toiseen palveluun).

Mies erotettiin ja Merivartiolaitos tiedotti asiasta Ruotsin hallitukselle, turvallisuuspoliisi Säpolle ja puolustusvoimille. Siitä huolimatta mies rektyroitiin vielä Ruotsin YK-joukkojen esikuntapäälliköksi Maliin.

Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunta on pyytänyt puolustusministeri Peter Hultqvistiltä ja Ruotsin puolustusvoimien komentajalta Micael Bydéniltä selvitystä miehen toiminnasta.

Yle on kertonut miehestä aiemmin artikkelissa DN: Ruotsalainen valeupseeri yleni ja sai huipputehtäviä vuosien ajan – Suomen puolustusvoimat: Uskomaton juttu.

Lue lisää:

Falsk officer skickades på möten med rysk säkerhetstjänst (siirryt toiseen palveluun)

ÖB och försvarsministern kallas upp till försvarsutskottet (siirryt toiseen palveluun)

Låtsades vara officer – fick toppjobb i försvaret (siirryt toiseen palveluun)

Ljög och blev chef på Kustbevakningen – avslöjades och blev chef inom Försvarsmakten (siirryt toiseen palveluun)