Päijät-Hämeeseen tarvitaan vuonna 2030 yli 450 opettajaa vähemmän kuin nyt

OAJ:n puheenjohtaja Heli Pohjosen mukaan sopeuttamistarvetta tulee olemaan, mutta lapsimäärän lasku voi myös mahdollistaa pienemmät ryhmäkoot.

Päijät-Häme
Lappvik skola i Hangö.
Ennusteiden mukaan oppilasmäärät laskevat tällä vuosikymmenellä entistä nopeammin. Christoffer Westerlund / Yle

Lahteen tarvitaan kymmenen vuoden päästä noin 230 opettajaa vähemmän. Konsulttiyhtiö Perlaconin laatiman ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä Lahden varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tarvitaan yhteensä 156 opettajaa vähemmän kuin nyt. Lahtelaisissa alakouluissa opettajien tarve laskee 73:lla.

Koko Päijät-Hämeessä kaikkiaan 479 opettajan virka käy tarpeettomaksi lasten ja nuorten määrän vähetessä vuoteen 2030 mennessä. Vähentyvistä paikoista 160 on alakouluissa, loput varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

OAJ:n Päijät-Hämeen puheenjohtajan Heli Pohjosen mukaan lasten ikäluokkien pienentyminen pitäisi nähdä mahdollisuutena supistaa koulujen ryhmäkokoja. Opettajia voi olla enemmän oppilasta kohti ja erityistä tukea on helpompi tarjota.

Hän kuitenkin toteaa, että koulujen ja ryhmien pitää olla elinvoimaisia, ja kouluverkon laajuutta joudutaan joillain alueilla väistämättä arvioimaan. Pohjosen mukaan opettajista noin kolmannes tulee eläköitymään kymmenen vuoden aikana.

Ennusteen maakunnan väestönmuutoksista ja niiden vaikutuksista palvelujen tarpeeseen tilasivat Kuntaliitto ja Päijät-Hämeen maakuntaliitto.