1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turkistarhaus

Turkistarhaajat kokoontuivat estämään siitoskettujen kuljetuksen Kokkolassa – "Meidän on näytettävä ihmisille, että olemme tätä toimintaa vastaan"

Turkiseläinkasvattajat protestoivat elävien eläinten vientiä vastaan. Lastaus ei ollut alkanut vielä illansuussa, tarhaajat aikovat päivystää paikalla läpi yön.

turkistarhaus
Lakeuden Tarhaajat ry:n Kenneth Myllykoski on paikalla turkiseläintuottajien prostestissa Kokkolassa 16.1.2020
Lakeuden Tarhaajat ry on yksi kolmesta protestin järjestäjistä Kokkolassa. Kennet Myllykoski on sen edustajana mukana protestissa. Ville Viitamäki / Yle

Turkistarhaajat ovat kokoontuneet Kokkolassa estämään elävien turkissiitoskettujen kuljetuksen Kiinaan.

Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat ry:n puheenjohtaja Esa Rantakankaan mukaan protestiin kokoontuneet turkiseläinkasvattajat ovat keski- ja eteläpohjalaisia. Kokkolassa on ollut koolla päivän mittaan yhteensä satakunta kasvattajaa.

Yhdistyksen tietojen mukaan Kokkolaan on tullut lastattavaksi kuusi eläinkuljetusrekkaa. Kolme rekkaa odotti lastauslupaa turkistarhan läheisellä huoltoasemalla, kello 16 aikaan toisen huoltoaseman pihaan saapui kolme muuta rekkaa. Tarhaajat aikoivat seurata tarvittaessa tilannetta läpi yön.

Rantakankaan mukaan protestoijien pyrkimys on estää elävien eläinten kuljetus laillisin keinoin.

– Kaikki tehdään, mitä on laillisesti tehtävissä, Rantakangas sanoo.

Rauhallinen protesti

Lakeuden Tarhaajat ry:n Kennet Myllykoski on ollut protestipaikalla Kokkolassa torstaina. Hän ja muut paikalle kokoontuneet turkiseläinkasvattajat pysyttelevät vientikuljetusta oletetusti suunnittelevan tilan lähistöllä valmiina toimimaan, jos lastaus alkaa ja lastattavien eläinten joukosta huomataan esimerkiksi sairaita yksilöitä. Tällöin paikalle kutsutaan eläinlääkäri.

Protesti pidetään kuitenkin loppuun asti rauhallisena, Myllykoski vakuuttaa.

Myllykosken mukaan turkiseläinkasvattajien tarkoitus on osoittaa, että he eivät hyväksy elävien turkiseläinten vientiä Suomesta ulkomaille.

– Viikko sitten saimme vinkkiä, että täältä olisi lähdössä eläviä turkiseläimiä ulkomaille. Keskustelimme siitä, että tällä kertaa meidän on näytettävä ihmisille, että olemme tätä toimintaa vastaan, Myllykoski sanoo.

Myllykosken mukaan kuljetuksen piti lähteä torstaina kello 10. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Eläinkuljetusrekat odottamassa lastausta Kokkolassa.
Eläinkuljetusrekat odottamassa lastausta Kokkolassa.Ville Viitamäki / Yle

Tavoitteena kuljetuksen pysäyttäminen

Esa Rantakankaan mukaan siitoskettujen vientiä valmisteleva tila ei kuulu turkiseläinkasvattajajärjestöihin. Kyseessä on ilmeisesti kiinalaisomisteinen turkistarha.

Rantakangas sanoo myös, että suomalaiset kuljetusyritykset eivät ole suostuneet toteuttamaan eläinkuljetusta, joten kuljetusrekat on tuotu ulkomailta. Rantakankaan tietojen mukaan rekkoja käytetän siankuljetuksiin.

Protestoivien turkiseläinkasvattajien tavoite on ensisijaisesti kuljetuksen pysäyttäminen.

– Meillä Suomessa on aika tarkasti säädeltyä, miten eläimiä saadaan siirtää. Toivotaan, että viranomaiset ovat tehtäviensä tasalla ja kaikkia säädöksiä vaaditaan noudatettavan, Rantakangas sanoo.

Rantakankaan mukaan elävien eläinten kuljetuksia tapahtuu lähes vuosittain. Sellaiset kasvattajat, joiden osalta asiasta on saatu todisteita, on kaikki erotettu järjestöjen jäsenyydestä.

Jos kuljetuksen pysäyttäminen ei onnistu, turkiseläinkasvattajayhdistykset toivovat protestinsa ainakin herättävän keskustelua elävien eläinten kuljetuksista.

– Toivon mukaan huomio kiinnittyy vientiin. Jatkossa toivottavasti viranomaiset ja lainsäätäjät voivat tehdä jotain.

Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 16. tammikuuta 2020.
Turkiseläinkasvattajien huolena on muun muassa eläinten kuljetusten aikainen hyvinvointi. Video kuvattu eläinkuljetusautossa Kokkolassa 16.1.2020

Kuljetuksen ja olosuhteiden riskit

Tiedotteen allekirjoittaneet ja protestin järjestäneet tahot eivät hyväksy elävien eläinten vientiä ulkomaille tuntemattomiin olosuhteisiin.

Rantakangas kertoo itse vierailleensä kiinalaisilla turkiseläintiloilla, joilla eläinten hyvinvointi ei ole samalla tasolla kuin Suomessa.

– Siellä on hyvin suomalaisista olosuhteista poikkeavat pienet häkit, rehu on toisenlaista kun ei ole suomalaista valvottua rehuntuotantoa ja ilmastokin on erilainen.

Rantakankaan tietojen mukaan aiempina vuosina vastaavilla kuljetuksilla on jo kuljetuksen aikana menehtynyt merkittävä osa eläimistä.

Eläinten hyvinvoinnin ohella turkiseläinten kasvattajia huolettaa viennin taloudelliset vaikutukset alaan.

– Varmasti muutaman vuoden aikaperiodilla [vienti] näkyy meidän omassa kannattavuudessa.

Kennet Myllykoski huolehtii myös eläinten hyvinvoinnin lisäksi suomalaisen turkistarhauksen tulevaisuudesta.

– Yritämme kaikkemme, että turkistarhaus säilyisi ja kuluttajalla olisi mahdollisuus ostaa Suomessa vastuullisesti tuotettua turkista.

Kolmen yhdistyksen tiedote

Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat ry, Lakeuden Tarhaajat ry ja Svenska Österbottens Pälsdjurodlarföreningen rf ovat allekirjoittaneet tiedotteen. Tiedotteessa yhdistykset vaativat, että viranomaisten on varmistettava elävien eläinten hyvinvointi kuljetusten aikana sekä lakien ja asetusten määräysten noudattaminen.

Lue seuraavaksi