Ristijärveläinen mies pilkki erikoisen ahvenen, jonka evästä törrötti "häntä" – tutkija: todennäköisesti syy evävauriossa

Jos epämuodostuneita kaloja löytää useita, ne kannattaa pitää tallessa tutkimuksia varten.

kalat
Ahven jolla on ylimääräinen pyrstö.
Noin 200 grammainen ahven pyydettiin Kainuun maakunnassa sijaitsevan Ristijärven kunnan läheisestä järvestä.Riikka Möttönen

Tullessaan kotiin Iso-Pyhännän jäiltä ristijärveläisellä Pertti Möttösellä oli totuttuun tapaan mukanaan pilkiltä saatua kalaa. Hän huomasi, että yhdellä noin 200 gramman painoisella ahvenella sojotti pyrstöevän lovesta uloke, joka näytti hieman hännältä.

Pertin vaimo Riikka Möttönen jakoi kuvan Facebookiin, jossa se herätti mielenkiintoa. Päivitykseen tehdyissä kommenteissa pohdittiin, onko esimerkiksi hauki haukannut pyrstöstä aiheuttaen epämuodostuman.

– Minä ja mieheni emme usko, että "häntä" olisi hauen puraisusta, Riikka Möttönen sanoo.

Kysyimme asiasta Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Urholta.

Hänen mukaansa todennäköisin syy ulokkeelle on pitkäksi venähtäneessä kasvussa, joka on korjannut evävauriota. Kalojen evät ovat uusiutuvia samaan tapaan kuin ihmisten kynnet.

Urhon mukaan esimerkkitapauksen kaltaisia epämuodostumia ei tule joka päivä vastaan, mutta evävauriot ovat suhteellisen tavallisia. Niitä aiheuttavat muun muassa bakteerit ja kalatäit.

– Kehityksessä tapahtuvat vauriot syntyvät yleensä jo kalojen mäti- ja poikasvaiheessa.

Jos epämuodostuneita kaloja sattuisi löytämään useitakin, kannattaa Urhon mukaan havainnoista ottaa kuvia ja mahdollisuuksien mukaan pakastaa pyydetyt kalat jatkotutkimuksia varten. Hän kehottaa ilmoittamaan eriskummalliset havainnot Luken ylläpitämälle sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Kuvan ahvenhavainnosta Urho ei olisi huolissaan, sillä epämuodostuma on vain yhdellä kalalla ja vain yhdessä kohtaa kalan ruumista. Epämuodostumia olisi todennäköisesti ympäriinsä ja monella yksilöllä, jos ne aiheutuisivat esimerkiksi ympäristömyrkyistä.

Möttösen pyytämä ahven päätyi ruoaksi.

– Meidän pakkasemme ovat jo täynnä kalaa, joten annoin ahvenen tädilleni, joka pitää järvikalasta, Riikka Möttönen kertoo.

Oletko törmännyt vastaavaan? Keskustelu on auki kello 22:een asti.