Suosittuja kaupunkipyöriä aiotaan hankkia lisää Kuopioon – myös uusia pyöräasemia luvassa

Pyörien kausimaksuun esitetään kymmenen euron korotusta.

Kuopio
Kaupunkipyöriä Kuopion-Hallin edustalla.
Kuopion sähköavusteisilla kaupunkipyörillä oli parhaimmillaan yli 10 käyttäjää vuorokaudessa.Sami Takkinen / Yle

Kuopion kaupunki aikoo ostaa lisää suosittuja sähköavusteisia kaupunkipyöriä. Kaupungissa otettiin käyttöön viime touko–lokakuuksi 150 kaupunkipyörää.

Aikeena on, että ensi kesäksi hankittaisiin sata pyörää lisää ja samalla laajennettaisiin kaupunkipyöräasemia uusille alueille. Uusien pyörien hankintahinta on 170 000 euroa. Uusien pyöräasemien sijoittumista pohditaan ensi kevään aikana.

Kuopio aikoo myös korottaa kausimaksua viime vuoden 50 eurosta 60 euroon. Ajatuksena on myös, että ensi kesäksi tulisi uusi kolmen kuukauden käyttökausi, jonka hinta olisi 40 euroa.

Lisäksi uutuutena olisi minuuttitaksa, jossa rekisteröinnin voisi tehdä kotona ja se aktivoituisi vasta, kun pyörän ottaa käyttöön. Sen hinnaksi ehdotetaan 3,3 senttiä minuutilta ja tilin minimisaldoksi euroa. Yhdellä eurolla voi ajaa puoli tuntia.

Pyörien ensimmäisen kausi sujui yli odotusten

Suomen ensimmäiset sähköavusteiset julkiset kaupunkipyörät olivat jättimenestys. Kuopio jäi käyttökulujen osalta muutama tuhat euroa plussan puolelle, kun alun perin ennakoitiin selvästi tappiollista tulosta.

Niillä oli käyttäjiä kaksi kertaa enemmän kuin mitä etukäteen arvioitiin. Pyörien käyttäjiksi rekisteröityi noin 7 000 kuopiolaista.

Kauden päätyttyä tehdyn kyselyn mukaan noin 90 prosenttia kaupunkipyöriä viime vuonna käyttäneistä aikoo ajaa niillä myös tänä vuonna. Pyörät myös vähensivät kyselyn mukaan autoilua. Kyselyyn vastasi runsaat 300 pyörien käyttäjää.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee ehdotuksia kokouksessaan ensi keskiviikkona.