Valtavassa huume- ja dopingaineiden salakuljetusvyyhdissä nostettiin syytteet 53 epäillylle

Rikoshyödyn arvellaan nousseen jopa neljään miljoonaan euroon.

salakuljetus
Poliisi takavarikoi kuvan LSD-laput huhtikuussa maastokätköstä. Lapuissa olevat logot ilmentävät tuotteen alkuperää ja laatua.
Poliisi takavarikoi kuvan LSD-laput huhtikuussa maastokätköstä. Lapuissa olevat logot ilmentävät tuotteen alkuperää ja laatua.Poliisi

Cannonball-moottoripyöräjengin entistä johtajaa Janne Tranbergiä ja liikemies Niko Ranta-ahoa vastaan on nostettu syytteet laajassa huumejutussa, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta STT:lle. Heidän epäillään johtaneen doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota Espanjasta käsin.

Poliisin mukaan Suomeen tuotiin erittäin suuria määriä huumeita, lääkkeitä ja dopingaineita. Suomeen epäillään salakuljetetun muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitablettia ja kaksi kiloa kristallia. Lisäksi epäillään tuodun noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä, kymmeniä eri dopingaineita ja 60 kiloa hasista.

Salakuljetus on tapahtunut rekoilla ja rahtilähetyksinä. Rikoshyödyksi poliisi arvioi noin neljä miljoonaa euroa. Osa aineista saatiin takavarikoitua esitutkinnassa.

Huumejuttu on poikkeuksellisen suuri. Helsingin käräjäoikeuden mukaan se ei ole koskaan käsitellyt yhtä laajaa huumejuttua. Syytteiden käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 30. tammikuuta. Käsittely jatkuu toukokuuhun saakka.

Yhteensä jutussa on syytettynä 53 ihmistä. Heistä 15 on vangittuna.

Poliisi: Koko organisaatio kaksikon hallinnassa

Poliisin mukaan tutkinnassa on pääepäiltyinä kaksi suomalaista miestä.

– On ollut selkeästi kaksi ylätason toimijaa, jotka ovat Espanjasta käsin toimineet ainakin jossain määrin yksissä tuumin, sanoi joulukuussa tiedotustilaisuudessa rikoskomisario Toni Uusikivi.

Poliisi ei ole nimennyt epäiltyjä, mutta on pääteltävissä, että he ovat viime vuonna vangitut Tranberg ja Ranta-aho. Kokonaisuudessa epäiltynä on ollut myös Helvetin enkelien johtohahmo.

Pääepäillyt ovat poliisin mukaan komentaneet 4–5 ihmisen ryhmiä, jotka hoitivat aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen Suomessa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Uusikiven mukaan toiminta on ollut pääosin kahden pääepäillyn hallinnassa.

Lue lisää:

Poliisi on selvittänyt laajan huume- ja dopingaineiden salakuljetus- ja levitysvyyhdin – Kahden suomalaismiehen epäillään johtaneen toimintaa Espanjasta