1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Mišustinista odotetusti Venäjän pääministeri, Putin sinetöi nimityksen

Presidentti Putinin yllätysehdokas Mihail Mišustin esitteli tulevan hallituksensa ohjelmaa parlamentin alahuoneelle.

Venäjä
Venäjän pääministeriksi nousee Mihail Mišustin.
Venäjän pääministeriksi nousee Mihail Mišustin.Juri Koshetkov / Epa

Venäjän parlamentin alahuone on hyväksynyt presidentti Vladimir Putinin ehdokkaan Mihail Mišustinin nimittämisen Venäjän pääministeriksi.

Duuma hyväksyi Mišustinin valinnan 383 äänellä 424 äänestä. Yksikään edustaja ei äänestänyt häntä vastaan ja 41 edustajaa pidättäytyi äänestämästä.

Presidentti Putin on vahvistanut Mišustinin nimityksen pääministeriksi allekirjoittamalla asetuksen duuman äänestyksen jälkeen.

Yllätysehdokas Mišustin esittäytyi tänään parlamentin alahuoneelle duumalle.

Mišustin esitteli ennen äänestystä hallituksensa ohjelmaa. Hänen mukaansa hallituksen on tehtävä kovemmin töitä tavallisten venäläisten elinolojen parantamiseksi ja viranomaisten on palautettava elinkeinoelämän luottamus.

Mišustin toimi ennen pääministeriksi nousuaan liittovaltion veroviraston päällikkönä.

Aiemmin päivällä hänen oma puolueensa, valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ilmoitti kannattavansa yksimielisesti Mišustinia pääministerin tehtävään.

Mišustinin valinta on osa presidentti Putinin keskiviikkona käynnistämää poliittisen järjestelmän uudistusta. Edellinen pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti erostaan keskiviikkona.

Medvedev perusteli hallituksen eroa sillä, että presidentti Putin oli hieman aiemmin ehdottanut merkittäviä muutoksia Venäjän perustuslakiin. Hallitus eroaa, jotta presidentti saa uudistukset toteutettua, Medvedev sanoi.

Juttua korjattu 16.1. klo 15.17: Jutun yhteydessä oli ensin virheellisesti väärä kuva, joka ei esittänyt Mihail Mišustinia.

Lue myös:

20 vuotta Venäjää on johtanut Vladimir Putin, mutta nyt luvassa on muutos – tässä neljä vaihtoehtoa, mitä seuraavaksi tapahtuu

Analyysi: Putin väläytti Venäjän perustuslain muuttamista, jotta voisi jatkaa merkittävässä roolissa vuoden 2024 jälkeen – johti heti hallituksen eroon

Venäjän hallitus eroaa – Putinin puhe siirsi pääministeri Medvedevin syrjään, uudeksi pääministeriksi tuntematon verojohtaja Mihail Mišustin

Asiantuntija: Venäjän hallituksen ero tarkkaan harkittu – "Halutaan luoda vaikutelma muutoksesta"

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi