Ammattiopisto Lappiassa opiskelijoiden hyvinvointi on parantunut – "Kun syö paremmin ja vähemmän herkkuja, niin nukkuu paremmin"

Opetusministeriö on palkinnnut Lappian Liikkuva opiskelu -hankkeen 7 000 eurolla.

hyvinvointi
Tarjotin, jossa lautasellinen kouluruokaa.
Kuvituskuva: Ammattiopisto Lappian opiskelija Katri Lackman arvostaa ilmaista kouluruokaa. Hän laittaa lautaselleen aina puolet kasviksia, sillä terveellinen ruoka parantaa unen laatua.Anni Härkönen / Yle

Ammattiopisto Lappiassa on onnistuttu opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamisessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on palkinnut Lappian Liikkuva opiskelu -hankkeen 7 000 eurolla.

– Hankkeessa on lähdetty innovatiivisesti kehittämään uudenlaisia opetusmenetelmiä, jotka tukevat elämäntapamuutosprosessia liikkumisen ja terveellisten elämäntapojen näkökulmasta, ministeriö perustelee.

– Hankkeen myötä arkeen on tuotu erilaisia liikkumista tukevia toimintoja. Iso kuvio on se, että on lähdetty miettimään opiskelijoiden hyvinvointia laaja-alaisemmin, kuvaa projektipäällikkö Pekka Tiitinen.

Lappiassa uusista menetelmistä on tullut osa nykyisiä toimintatapoja.

– Perinteinen liikunnan opettajuus on muuttunut tosi paljon. Se on nyt enemmän rinnalla kulkemista ja personal trainer -tyyppistä ohjausta ja myös elämänhallintaan liittyvää ohjausta. Annetaan ratkaisujen aihioita, mutta loppu peleissä opiskelijat tekevät ratkaisunsa itse, Tiitinen sanoo.

Opiskelijoilla on myönteisiä kokemuksia

Liikunnan ja liikkumisen lisäksi koulussa on kehitetty opiskelijalähtöisesti muitakin keinoja parantaa opiskelijoiden elämänlaatua.

– Olen lisännyt liikuntaa kävelemällä ja arkiliikunnalla. Esimerkiksi en käytä enää hissiä vaan portaita, kertoo lähihoitajaksi opiskeleva Jemina Sanaksenaho.

Huomiota on kiinnitetty myös esimerkiksi ruokavalioon.

– Kun syö paremmin ja vähemmän herkkuja, niin nukkuu paremmin, kertoo niin ikään lähihoitajaksi opiskeleva Katri Lackman.

Myös lähihoitajaksi opiskelevalla Susanna Viitavaaralla ajatuksena on ollut saada enemmän yhteistä aikaa perheen kanssa.

– Nykyään tahtoo olla niin, että mennään kotiin ja otetaan se älylaite käteen. Sen sijaan olemme esimerkiksi käyneet otsalampun valossa metsässä. Nyt itsekin jaksaa paremmin eivätkä lapset ole enää niin kiukkuisia, hän kertoo.

Aammattiopisto Lappialla on toimipisteet Kemissä, Torniossa, Muoniossa ja Tervolan Louella. Lisäksi se järjestää turvallisuusalan koulutusta Rovaniemellä Rovala-Opiston tiloissa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).