Uusien ja vanhojen kerrostaloasuntojen välinen hintakuilu repesi Porissa

Hintaero uusien ja vanhojen kerrostaloasuntojen välillä voi olla jo yli 20-kertainen. Halvimmillaan asunto on vaihtanut omistajaa noin 200 eurolla neliöltä.

Pori
Kerrostaloyhtiö Porin Kaanaassa.
Kaanaassa sijaitsevan rauhallisen taloyhtiön asunnot eivät herätä kiinnostusta markkinoilla.Jari Pelkonen / Yle

Hintaero uusien ja vanhojen kerrostalojen välillä on revennyt Porissa suureksi.

Esimerkiksi Meri-Porin alueella on useita kerrostaloja myytävänä, joiden neliöhinta on reilusti alle 500 euroa neliöltä. Samaan aikaan keskustassa myydään asuntoja, joiden hintapyyntö on 4 000–5 000 euroa neliöltä.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet jo useamman vuoden. Tilastokeskuksen tilaston mukaan vuonna 2010 hankitun asunnon reaaliarvo on pudonnut tähän päivään jo yli 10 prosenttia. Samaan aikaan tilastot kertovat, että uusien asuntojen keskineliöhinnat ovat kivunneet Länsi-Suomessa reilusta 3 000 eurosta jo lähelle 4 000 euroa.

Kerrostaloja Porin keskustassa
Porin keskustaan rakennetaan edelleen kovalla tahdilla uusia kerrostaloasuntoja.Jari Pelkonen / Yle

Kiinteistövälittäjä: Taustalla taloyhtiölainat

Porilaisen kiinteistövälittäjän Pasi Törmälän mukaan syy uusien asuntojen hinnan nousuun löytyy uusien kerrostalojen taloyhtiölainoista.

– Näiden uusien hinnoissa isot taloyhtiölainat ovat mahdollistaneet hintojen nousun. Jos niissä olisi vain vähän lainaa, niin hinnat olisivat todennäköisesti toisenlaisia, Törmälä uskoo.

Taloyhtiölainat mahdollistavat asunnon hankinnan niin, että asunnon omistajan ei tarvitse ottaa suurta henkilökohtaista lainaa. hankkiakseen asunnon. Asunnon hintaa lyhennetään taloyhtiön perimän rahoitusvastikkeen kautta.

Kerrostaloja Porin Pihlavassa
Meri-Porista kadonneet työpaikat vaikeuttavat asuntojen kauppaa.Jari Pelkonen / Yle

Meri-Porissa eniten tarjontaa

Useissa Porin lähiöissä on nyt ostajan markkinat. Esimerkiksi Etuovi.com-palvelun asuntohaku kertoo, että alle 500 euron neliöhinnalla on myynnissä 25 kerrostaloasuntoa. Suurin osa näistä sijaitsee Meri-Porissa, jossa pigmenttitehtaan lakkauttaminen on hävittänyt työpaikkojen lisäksi myös asuntojen arvoa.

Kiinteistövälittäjä asunnossa
Kiinteistövälittäjä Leena Weckström ihmettelee, miksi peruskivoilla asunnolla keskustan ulkopuolella ei ole juurikaan kysyntää.Jari Pelkonen / Yle

Kiinteistöporin kiinteistövälittäjä Leena Weckströmillä on välitettävänään useita Meri-Porin asuntoja. Tutustumme niistä yhteen. Neljä huonetta ja keittiö kahdella vessalla rauhallisen kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa.

– Täällä on tehty jo vesijohtoremontti. Tämä on 1974 rakennettu ja täällä on muoviviemärit. Kaikki kylpyhuoneet on tehty yhtiössä. On talonmies ja oma tontti. En keksi tästä mitään vikaa. Halpa vastike, alle kolme euroa neliö. En voi tätä kuin suositella.

Silti kiinnostusta ei ole. Kyseinen asunto on ollut myynnissä pari-kolme vuotta, eikä siitä ole jätetty yhtään tarjousta. Velaton hintapyynti 83-neliöisellä perhekodilla on nyt 38 000 euroa.

Remontoitu asunto houkuttelee enemmän

Kiinteistövälittäjä Pasi Törmälä kertoo, että kauppoja tehdään joko täysin asuinkelvottomista remonttikohteista tai sitten kokonaan lattiasta kattoon uusituista asunnoista. Peruskiva ei tällä hetkellä juurikaan kiinnosta.

– Ihminenhän ostaa unelmaa. Vaikuttaa ainakin tällä hetkellä, että remontoidut asunnot ovat niitä kaikista kiinnostavimpia.

Remonttitaitoiselle asunnon etsijälle lähiöiden peruskivat kerrostalot saattavat tarjota nyt ennätyshalpaa elämistä.