Hyppää sisältöön

Nainen sinnitteli ripsienpidennysten kanssa kolme vuotta: "Silmäluomistani vuoti lopulta kudosnestettä"

Ripsiliimojen ja rakennekynsien aiheuttamat kosketusallergiat ovat lisääntyneet viime vuosina kauneusalalla.

Tältä Heidi Lehtiniemi-Eerolan ripset näyttivät pakkaspäivänä, kun hän oli ollut vuoden verran ilman ripsienpidennyksiä. Kuva: Heidi Lehtiniemi-Eerola

Heidi Lehtiniemi-Eerolan ensimmäiset kaksi vuotta ripsienpidennysten kanssa sujuivat hyvin. Sitten hän huomasi, että silmät alkoivat tuntua oudoilta.

– Oireita alkoi ilmetä vähitellen. Ne olivat siitepölyallergiselle tuttuja silmien kutinaa ja vuotamista, hän kertoo.

Pirkanmaalla Kangasalla asuva Lehtiniemi-Eerola kävi huollattamassa ripsiään kerran kuukaudessa. Oireet pahenivat huoltokerrasta toiseen, vaikka Lehtiniemi-Eerolalle kokeiltiin eri liimoja.

Hän piti myös puolen vuoden välein noin kuukauden pituisen tauon ripsienpidennyksistä.

– Siinä mielessä olin huono ripsienpidennysten käyttäjä, että sinnittelin liian pitkään oireiden kanssa ja ajattelin, että ne menevät ohi.

Lehtiniemi-Eerola ei mennyt oireiden takia lääkäriin vaan yritti hoitaa niitä allergialääkkeillä.

– Kun on katsonut kaksi vuotta peiliin ripsienpidennysten kanssa, on kova halu jatkaa niiden käyttöä. Sitä miettii, että kyllähän näistä oireista selviää.

Kosketusallergiat lisääntyneet

Heidi Lehtiniemi-Eerola kävi ottamassa ripsienpidennykset ammattilaisella. Kuluttajat voivat ostaa myös itse esimerkiksi rakennekynsisettejä, jotka sisältävät kovettumattomia akrylaatteja. Iholle joutuessaan ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ruotsista on TTL:n vanhemman asiantuntijan Katri Suurosen mukaan viime vuosina raportoitu useammista tapauksista, joissa yksityiskäyttöön markkinoiduista geelikynsilakoista ja -materiaaleista on tullut herkistymiä.

– On ongelmallista, että yksityishenkilöt saavat ostaa tällaisia tuotteita ja käyttää niitä huonosti suojautuneena. Käytännössä on melko vaikea tehdä esimerkiksi vasemmalla kädellä oikeaan käteen kynnet ilman, että ainetta pääsee iholle.

Kuluttajille myytävät rakennekynsisetit sisältävät kovettumattomia akrylaatteja. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Emma Tarvaisen mukaan Suomessa ei ole saatu vastaanlaisia ilmoituksia kovinkaan paljoa.

– Allergisoivat aineet merkitään pakkauksiin huutomerkeillä. On kuluttajan omaa harkintaa, haluaako käyttää tällaisia tuotteita.

Yle uutisoi aiemmin torstaina rakennekynsien ja ripsiliimojen aiheuttamien oireiden lisääntymisestä. Työterveyslaitoksen mukaan etenkin kosketusallergiat ovat lisääntyneet viime vuosina kauneusalalla.

TTL perustaa arvionsa muun muassa muualla Euroopassa havaittuun ilmiöön: keuhko- ja ihotautilääkärien potilasaineistossa on nähtävillä, että akrylaateille herkistyy yhä useampi työntekijä ja myös kuluttaja.

Silmät kuin ampiaisen pistoksen jälkeen

Heidi Lehtiniemi-Eerola käytti ripsiteknikon laittamia ripsienpidennyksiä yhteensä kolmen vuoden ajan. Viimeisen kerran hän otti ripsienpidennykset vuoden 2017 keväällä.

Lopulta oireet olivat niin pahat, että pari tuntia ripsien laiton jälkeen silmäluomet turposivat ja hilseilivät.

– Silmät olivat koko ajan sen näköiset kuin ampiainen olisi pistänyt. Tulehdus oli niin voimakas, että se alkoi haitata jo näkökykyä. Lopulta silmäluomistani vuoti kudosnestettä useiden päivien ajan.

Viimeisen pidennystenlaittokerran jälkeen Lehtiniemi-Eerola kävi seuraavana päivänä uudestaan ripsiteknikolla poistattamassa ripsienpidennykset.

– Pahimpien oireiden ilmettyä en uskaltanut jatkaa ripsienpidennysten käyttöä.

Oireet loppuivat hyvin nopeasti ripsienpoiston jälkeen. Lehtiniemi-Eerola ehti kuitenkin herkistyä akrylaateille niin, ettei hän pysty esimerkiksi ottamaan ripsipermanenttia, jossa ripset taivutetaan ylöspäin ripsipermanenttiaineella.

– Omat ripset kasvavat nyt ripsienpidennysten jälkeen tosi suorina eivätkä suostu taipumaan kunnolla. Sen takia halusin kokeilla ripsipermanenttia.

Myös ripsiteknikko allergisoitui

Heidi Lehtiniemi-Eerolan molemmat silmät alaluomesta kulmaluulle asti ovat herkistyneet. Se näkyy hilseilynä ja herkän ihon tuotteetkin ovat joskus liian voimakkaita. Herkistyminen on rajoittanut myös kosmetiikan käyttöä.

– Pitää olla hirveän tarkka, mitä luomi- ja ripsiväriä käyttää. Pahimmillaanhan allergia saattaa johtaa näköön liittyviin häiriöihin. Jälkikäteen olen ajatellut, mitä kaikkea pahempaa siinä olisi voinut käydä.

Ripsienpidennysliima voi aiheutta iholle osuessaan allergiaoireita. Kuva: Yle

Kosketusallergia on pysyvä, eikä siitä pääse kerran herkistyttyään eroon. Heidi Lehtiniemi-Eerola kävi kahdella eri ripsiteknikolla ottamassa ripsienpidennyksiä.

– Ensimmäinen ripsiteknikko allergisoitui itsekin niin pahasti, että joutui vaihtamaan kokonaan alaa.

Lehtiniemi-Eerola haluaisi muistuttaa muita ripsienpidennysten käyttäjiä, että oireiden ilmettyä pidennysten käyttö kannattaa lopettaa heti.

– Totta kai kaikki toivovat, että liima olisi mahdollisimman pysyvää. Huoltohinta 60 eurosta ylöspäin kolmen viikon välein on monelle aika paljon. Itse kuitenkin näen, että herkistymisen jälkeen on epätodennäköistä, että toiseen liimaan vaihto auttaisi.

Lue seuraavaksi:

Parikymppiset suurentavat huuliaan hyaluronihapolla – "Kauneusihanteeni on muovinen, en ole mikään elovena"