1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

SK: Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja salasi aiempia Kiina-bisneksiään – Eduskunnan pääsihteeri: Ei aiheuta toimia

Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

kansanedustajat
Kansanedustaja Mika Niikko.
Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) ei ole kertonut Kiinaan linkittyvän yhtiön sidonnaisuuksistaan. Jarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisten kansanedustajalla, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla Mika Niikolla on tiedettyä syvempi sidos yritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Niikko esimerkiksi sai vuosina 2017 ja 2018 lahjoituksina useita Kiinan-matkoja, joista hän raportoi viiveellä eduskunnalle sidonnaisuusilmoituksella. Lehden mukaan hän myös oli osakkaana perustamassa kiinalaiselle ystävälleen yritystä Suomeen vuonna 2017.

Yle kysyi SK:n uutisoimista liiketoimitoimista eduskunnan pääsihteeriltä ja Supolta.

Eduskunnan pääsihteeri ei pidä lehden kertomia tietoja Niikosta raskauttavina.

– Tässä vaiheessa sanoisin, että en näe, että eduskunnan olisi syytä ryhtyä toimenpiteisiin, pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo Ylelle.

Lahjailmoitusten tekeminen tahtoo Paavolan mukaan helposti unohtua kansanedustajilta, vaikka lahjat pitääkin lahjarekisteriin kertoa.

– Tätä edustajat eivät aina huomaa ennen kuin esimerkiksi media nostaa näitä esiin ja havahtuvat sitten. Tämä on inhimillistä.

Myöskään osakkuus ei Paavolan mukaan ole ongelma.

– Tämän jutun mukaan Niikko on luopunut omistuksistaan ja koska omistus oli alle 20 prosenttia, sitä ei tarvitse ilmoittaa. Tämä koskee aikaa ennen kuin Niikko on tullut ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Eduskunta ei ota kantaa turvallisuuspuoleen, vaan siitä huolehtii tarvittaessa suojelupoliisi.

Supo ei voi ottaa julkisesti kantaa yksittäisiin tapauksiin. Suojelupoliisi on kuitenkin jo aiemmin kertonut seuraavansa valtioiden vaikuttamista Suomessa ja sanoo Kiinan olevan yksi aktiivisista maista, jotka tiedustelevat Suomessa. .

– Tiedustelutoiminnan taustalla on pitkäaikainen ja jatkuva kiinnostus Suomea kohtaan. Tavoitteena on politiikan eri osa-alueiden ennakoiminen sekä poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen. Lisäksi suomalainen teknologinen osaaminen kiinnostaa tiedustelullisesti. Näin ollen politiikassa, virkamiehenä tai elinkeinoelämässä työskentelevät henkilöt voivat olla kiinnostavia tiedustelullisesti, Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen sanoo Ylelle.

SK: Pitkäaikaisena yhteistyökumppanina kiinalainen liikemies

Suomen Kuvalehden mukaan joulukuussa 2017 Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni kertoi investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla. SK:n selvityksen mukaan kyseisen suomalaisyhtiön Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps). Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si.

Niikko toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita käsittelevän valiokunnan puheenjohtajana, mutta hän tai Vähämäki eivät ole julkistaneet osakkuuttaan Kiinan valtion sijoitusyhtiöön kytkeytyvässä yrityksessä.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa.

Vähämäki ei kommentoinut asiaa SK:lle.

Suomen Kuvalehti kertoo myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi. Arkistoidusta alkuperäisestä vaalirahoitusilmoituksesta näkyy, että vaalituen oli Niikolle antanut nimenomaan Hang Si.

LinkedIn-palvelun mukaan Hang työskenteli tuen antamisen aikaan Kiinan tiede- ja teknologiayhdistyksen palveluksessa johtavana ulkomaiden neuvonantajana.

Niikko luvannut lisätietoa valiokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) korostaa, että ensimmäinen kysymys on nyt se, onko Niikko jättänyt kertomatta jotain sellaista joka jokaisen kansanedustajan pitää kertoa.

– Tämä on se minusta ensimmäinen juridinen ja vähän moraalinen kysymys. Siitä lopusta en pysty vielä näillä tiedoilla sanomaan sen kummempaa. Niikko itse on lähettänyt valiokunnan jäsenille viestin, jossa kertoo että aikoo ilmeisesti aika pian toimittaa oman näkemyksensä ja korjauksensa mitä hän nimittää vääriksi tiedoiksi, Tuomioja kertoi torstai-iltana.

Ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen jäsen, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen vaatii Niikolta pikaista selvitystä kiinalaisyhteyksistä.

– Erityisesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla on velvollisuus tuoda esille kaikki sidonnaisuutensa ulkomaisiin toimijoihin. Nyt vaikuttaa siltä, että kaikkea ei ole kerrottu asiallisesti ja avoimesti, Virolainen tähdentää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo Ylelle olleensa yhteydessä Niikkoon, joka aikoo tehdä oikaisun Suomen Kuvalehden juttuun.

– Aion odottaa, että kirjoittaa oikaisunsa ja palaan sitten asiaan, Halla-aho sanoi iltapäivällä.

Niikko lähetti myöhemmin torstaina tiedotteen, jossa hän sanoo, että hänellä ei ole yritystoimintansa suhteen mitään salattavaa. Niikon mukaan Suomen Kuvalehti luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa.

Niikko sanoo, että hän ei ole julkisissa ilmoituksissaan salannut mitään ja on ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistuksensa.

Muokattu 16.1.2020 kello 19.20: Lisätty Mika Niikon kommentit.

Muokattu 16.1.2020 kello 20.30: Lisätty Erkki Tuomiojan kommentti.

Lue aiheesta lisää:

MOT: Vaalirahaa ja salarahaa

MOT selvitti piiloon jäävää vaalitukea: Etujärjestöiltä yli 100 000 euroa kolmen suurimman puolueen kärkipoliitikoille, osa ay-järjestöistä maksaa palkkaa vaalityöstä

Lue seuraavaksi