Lääkärihelikopterin paikka vielä kerran puntariin – luottamus- ja virkamieslähetystö Etelä-Karjalasta vetoaa ministeriin

Lähetystö tapaa perjantaina Helsingissä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun.

lääkärihelikopterit
Finnhemsin lääkärihelikopteri
Finnhemsin lääkärihelikopteri lähdössä pelastustehtäviin. Arkistokuva.Kuva: Finnhems

Eteläkarjalaiset yrittävät vielä vaikuttaa lääkärihelikopterin sijoituspaikkaratkaisuun.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin luottamus- ja virkamiesjohdosta sekä maakunnan kansanedustajista koostuva lähetystö tapaa perjantaina Helsingissä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.).

Lähetystön viesti on yksiselitteinen.

– Esitämme, että päätös lääkärihelikopterin sijoituspaikasta otettaisiin uuteen käsittelyyn, ja helikopteri sijoitettaisiin Lappeenrantaan, sanoo Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Reformiministerien työryhmä linjasi joulukuussa 2018, että lääkärihelikopteri sijoitettaisiin Kouvolan Uttiin.

Ministeri Annika Saarikon (kesk.) asettama asiantuntijatyöryhmä oli aiemmin esittänyt yksimielisesti kopterin sijoittamista Lappeenrantaan.

Myös selvitysmies Jyri Lilja totesi joulukuussa 2019 julkistetussa raportissaan, että lääkärihelikopterin tulisi sijaita Lappeenrannassa.

Pohdinta lääkärihelikopterin paikasta alkoi muutama vuosi sitten. Eduskunnan oikeusasiamies totesi vuonna 2015 Kaakkois-Suomen olevan muuhun verrattuna eriarvoisessa asemassa, koska alueella ei ole lääkärihelikopteria.