1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

20 vuotta Venäjää on johtanut Vladimir Putin, mutta nyt luvassa on muutos – tässä neljä vaihtoehtoa, mitä seuraavaksi tapahtuu

Todennäköisintä on, että Putin ei jatka nykyisen valtakautensa jälkeen presidenttinä mutta vetelee naruista tavalla tai toisella.

Toista kauttaan aloitteleva Vladimir Putin kokeili vuonna 2005 silloista aurinkolasimuotia. Kuva: Mladen Antonov / AFP

Venäjällä on spekuloitu pitkään, mitä presidentti Vladimir Putin aikoo tehdä presidenttikautensa jälkeen.

67-vuotias Putin on hallinnut Venäjää vuodesta 2000 alkaen. Nykyinen presidenttikausi päättyy vuonna 2024, eikä hän saa jatkaa pestissä nykyisen perustuslain mukaan.

Keskiviikkona suunnitelmista saatiin ensimmäisiä vihjeitä, kun Putin ilmoitti muutoksista Venäjän perustuslakiin. Samalla hallitus ja pääministeri Dmitri Medvedev erosivat.

Todennäköisintä: Putinille keksitään uusi virka

Yleisin arvio on, että Putin luopuu vuonna 2024 presidentin virasta mutta jatkaa Venäjän hallitsemista jostain toisesta virasta käsin.

Putin voisi ryhtyä johtamaan esimerkiksi Venäjän turvallisuusneuvostoa, parlamentin ylähuonetta tai valtakunnanneuvostoa, joka on tähän mennessä ollut presidenttiä neuvova elin.

Putinin tulevalle viralle voitaisiin antaa lisää valtaoikeuksia, kun perustuslakia aletaan nyt muuttaa. On myös mahdollista, että Putinille keksitään perustuslain uudistuksessa aivan uusi tehtävä.

Mahdollista: Putin ryhtyy pääministeriksi

On myös mahdollista, että Putin ryhtyy jälleen pääministeriksi, ja presidentiksi nostettaisiin joku vähemmän vaikutusvaltainen henkilö.

Putin totesi keskiviikkona, että presidentin valtaa tulisi rajoittaa perustuslakia muutettaessa. Tämä toisi pääministerille lisää valtaa.

Tästä ratkaisusta on kuitenkin huonoja kokemuksia.

Putin siirtyi pääministeriksi vuonna 2008, koska hän ei kahden presidenttikauden jälkeen enää saanut jatkaa presidenttinä, ja palasi jälleen presidentiksi vuonna 2012.

Tuolileikki suututti monet venäläiset. Presidentin paluun yhteydessä Venäjällä nähtiin lähihistorian suurimmat hallinnon vastaiset mielenosoitukset.

Epätodennäköistä: Putin jatkaa presidenttinä

Periaatteessa on mahdollista, että perustuslaista poistettaisiin presidentin virkakausia koskevat rajoitukset. Näin Putin voisi jatkaa presidenttinä vaikka loppuelämänsä.

Putin näyttää nyt itse sulkeneen tämän mahdollisuuden pois. Hän linjasi keskiviikkona päinvastoin entistä tiukempia rajoituksia presidentin virkakausille.

Hänen mielestään saman henkilön ei pitäisi voida toimia presidenttinä yli kahta kautta ylipäätään. Hänen seuraajansa ei siis voisi palata presidentiksi tauon jälkeen, kuten hän itse on tehnyt.

Erittäin epätodennäköistä: Putin jää eläkkeelle

Putin tuskin jää kokonaan syrjään vuonna 2024. Häntä pitää vallassa huoli omasta tulevaisuudesta.

Muun muassa Ylen ja sanomalehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat asiantuntijat eivät usko, että Putin jäisi eläkkeelle presidenttikautensa jälkeen.

Putinin seuraajalla olisi suuri houkutus aloittaa tutkintoja edeltäjänsä väärinkäytöksistä. Seuraaja voisi hengittää vapaammin, jos Putin olisi esimerkiksi vankilassa tai maanpaossa.

Putinin vetäytyminen voisi myös aiheuttaa rajuja valtakamppailuja. Hän on ollut vallassa niin pitkään, että Venäjän muut vallankäyttäjät ovat hänestä hyvin riippuvaisia.

Yhteenveto: Putinin tulevaisuutta ei oikeasti tiedä kukaan

Putin ehtii vielä muuttaa suunnitelmiaan. Voi myös olla, että ne menevät pieleen.

Vuoteen 2024 on vielä neljä vuotta aikaa. Sinä aikana Putin ehtii miettiä seuraavaa siirtoaan ja vielä vaihtaa suunnitelmaansa, jos asiat alkavat mennä pieleen.

Voi myös olla, ettei Putin saa tahtoaan läpi.

Venäjän hallinto on epäsuositumpi kuin pitkään aikaan. Esimerkiksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tekee kaikkensa, että Putinin suunnitelmat epäonnistuisivat.

Lue myös:

Analyysi: Putin väläytti Venäjän perustuslain muuttamista, jotta voisi jatkaa merkittävässä roolissa vuoden 2024 jälkeen – johti heti hallituksen eroon

Asiantuntija: Venäjän hallituksen ero tarkkaan harkittu – "Halutaan luoda vaikutelma muutoksesta"