1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avioliittoon vihkiminen

Symmetriset päivämäärät kiinnostavat naimisiin meneviä helmikuussa 2020

Helsingin maistraatti on täyteen varattu 20. helmikuuta 2020 virka-aikana. Turussa suosituin kuukausi kuluvan vuoden kirkkohäille on elokuu.

Häiden järjestäminen on suosiossa vuonna 2020. Arkistokuva Kuva: Mika Kanerva

Symmetriset päivämäärät ovat tänä vuonna suosittuja vihkipäiviä varsinkin, jos ne ajoittuvat lauantaille. Esimerkiksi lauantaina 22. helmikuuta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkoissa on yhdeksän vihkimistä ja yksi avioliiton siunaus. Karkauspäivänä eli 29. helmikuuta vihitään viisi paria ja yksi saa liitolleen siunauksen.

Siviilivihkimispuolella on myös vilkasta. Digi- ja väestötietovirastosta kerrotaan, että esimerkiksi Helsingin maistraatti on täyteen varattu 20. helmikuuta 2020 virka-aikana. Myös Turussa ja Porissa samana päivänä on paljon varauksia. Näille ja karkauspäivälle 29.2. voi vielä varata vihkimisajan.

Turun suosituin kirkko on Mikaelin kirkko

Vuoden 2020 aikana voi valita vihkipäiväkseen kiinnostavia yhdistelmiä. 2.2. tai 20.2. ovat suosittuja päiviä, mutta myös karkauspäivä eli 29. helmikuuta kiinnostaa pareja.

Toimistosihteeri Johanna Gunell Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varauspalvelusta kertoo, että edelleen varataan vihkikirkkoja tulevalle kesälle ja samaan aikaan myös vihkiaikoja perutaan. Vihkiaikoja kannattaa siis kysyä edelleen.

– Meiltä kysytään myös aikoja jo kesälle 2021. Ne tulevat varattaviksi kuitenkin vasta toukokuussa. Silloin kannattaa seurata seurakuntayhtymän nettisivuja ja Facebookia, kertoo Gunell.

Suosituimmat vihkikirkot Turussa ovat Mikaelin kirkko, jossa on 74 ja tuomiokirkko, jossa on 44 vihkimistä tai avioliiton siunausta.

Vihkimisiä tapahtuu myös muualla kuin yhtymään kuuluvissa kirkoissa, kuten Turun linnan kirkossa tai Ekumeenisessa taidekappelissa. Myös Casagranden talon Pyhän hengen kappelia käytetään vihkipaikkana. Niiden suosiosta seurakunnilla ei ole tietoa.

Kesällä ja syksyllä vihille Porissa

Porin suurimmissa kirkoissa symmetriset päivät eivät aiheuta ryntäystä alttarille. Seurakuntatoimistosta kerrotaan, että eniten vihitään pareja kesä- ja syyskuun välisenä aikana. Kirkoissa on helmikuussa yksittäisiä vihkitilaisuuksia, mutta karkauspäivälle vihkimisen on varannut kaksi paria.

Suosituin avioitumiskuukausi Turun seudulla on elokuu, jolloin tänä vuonna vihitään 75 paria.

Monella paikkakunnalla järjestetään vihkitapahtumia. Mikaelin kirkossa 10.10.2020 vihkimaratonissa vihkimisiä on tarkoitus järjestää puolen tunnin välein kello 12 alkaen. Katariinan seurakunta järjestää Hääyö-tapahtuman 15.8.2020 Pyhän Katariinan kirkolla.

10.10. on suosittu päivä Turun seudulla. Siihen päivään on varattu yhdeksän vihkimistä ja yksi avioliiton siunaus. Suosituin vihkipäivä vuonna 2020 Turun seudulla on lauantai 8. elokuuta. Silloin vihitään 24 pariskuntaa.