Venäläiset eivät tunnu kaipaavan vanhaa hallitusta – "Vitsailemme, että Putinista tulee elinikäinen presidentti"

Yle kysyi moskovalaisilta, mitä he ajattelevat hallituksen vaihtumisesta ja Putinin ehdottamista perustuslakimuutoksista.

Venäjä
Tatjana Astafjeva
Moskovalaisen Tatjana Astafjevan mukaan viimeaikaiset poliittiset päätökset olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten.Grigori Vorobjov / Yle

Venäjän politiikassa on tapahtunut paljon reilun vuorokauden aikana.

Presidentti Vladimir Putin ehdotti eilen, että Venäjän perustuslakiin tehtäisiin merkittäviä muutoksia muun muassa kasvattamalla parlamentin valtaa presidentin kustannuksella. Lisäksi hän ehdotti, että perustuslakiin kirjattaisiin virallinen rooli Venäjän federaation valtakunnanneuvostolle, joka on aiemmin toiminut lähinnä neuvoa-antavana elimenä.

Pari tuntia puheen jälkeen pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus jätti yllättäen erohakemuksen.

Tänään Putin nimitti uudeksi pääministeriksi suurelle yleisölle tuntemattoman Mihail Mišustinin. Hän on toiminut aiemmin liittovaltion veroviraston päällikkönä.

Monen asiantuntija-arvion mukaan muutoksilla pyritään valmistelemaan Venäjää vuoden 2024 jälkeiseen aikaa. Silloin Putin ei voi enää nykyisen perustuslain mukaan toimia presidenttinä.

Kysyimme moskovalaisilta, miten he ajattelevat tilanteesta.

Tatjana Astafjeva

– Tämän kaiken olisi pitänyt tapahtua jo kauan aikaa sitten. On hyvä, että asiassa ei viivytelty kauempaa, sillä nämä ovat oikeita päätöksiä. En uskonut kuitenkaan, että tällaisia muutoksia tapahtuisi jo heti tammikuussa.

Tapahtuuko Venäjän poliittisessa järjestelmässä nyt suuria muutoksia?

– Ainakin toivomme niin. Jos kaikki jää ennalleen, niin uskon, että venäläiset olisivat valmiita kapinoimaan. Ihmisille pitää antaa toivoa ja luvata apua sitä tarvitseville kuten esimerkiksi monilapsisille perheille.

Mitä uskotte, että presidentti Putinille tapahtuu vuoden 2024 jälkeen?

– Luulen, ettei hän ainakaan aio enää presidentiksi, mutta kaikki muu on mahdollista. Hänet varmaan pistetään johonkin toiseen tehtävään. Hän varmasti säilyy silti Venäjän johtajana, mutta vain titteli on toisenlainen.

– Anteeksi vaan, mutta minulla ei ole mitään Putinia vastaan, päinvastoin.

Oleg Repitsa

Oleg Ripiza
Grigori Vorobjov / Yle

– En ole täysin ymmärtänyt tilannetta, eivätkä asiantuntijatkaan taida vielä tietää, mitä tulevan pitää. Siksi pitää olla varpaillaan ja katsoa tarkkaan, mihin kaikki tämä johtaa.

Ovatko viime päivän tapahtumat olleet yllätys?

– Olen sitä mieltä, että hallitus olisi pitänyt vaihtaa jo kauan aikaa sitten, heti Putinin uudelleenvalinnan jälkeen. Muutosten olisi pitänyt alkaa jo aiemmin.

Mitä mieltä olette uudesta pääministeristä Mihail Mišustinista?

– En osaa sanoa hänestä vielä mitään. Hän on venäläisille tuntematon.

Svetlana Ivaništševa

Svetlana Ivaništševa
Grigori Vorobjov / Yle

– Kuulin hallituksen erosta vasta tänä aamuna, sillä en katsonut eilen televisiota.

– Uskon, että uudesta hallituksesta tulee edellistä parempi. Vanha jätti niin paljon sille annettuja tehtäviä hoitamatta. Annetaan lupauksia, mutta ihmiset eivät näe tuloksia omassa elämässään.

Mitä tapahtuu presidentti Putinille vuoden 2024 jälkeen?

– Me vitsailemme, että hänestä tulee varmasti elinikäinen presidentti. Jos tilalle tulee toinen johtaja, joka on Putinia ainutlaatuisempi ja lähempänä tavallista ihmistä, niin olisin siitä onnellinen.

Lena Tjutjunikova

Lena Tjutjunikova
Grigori Vorobjov / Yle

– En tiedä paljoakaan politiikasta, mikä ei ole varmastikaan kovin hyvä asia. Siksi minun on vaikea muodostaa tästä konkreettista mielipidettä.

– Tapahtumat kuitenkin vaikuttavat jotenkin kummallisilta. En oikein tajua, mitä nyt tapahtuu, ja se pelottaa hieman. Kaikki käy niin nopeasti ja tuntuu, että nyt on kyse suurista asioita, koska koko hallitus erosi.

– Uudesta pääministeristä en ole kuullut mitään.

Miten Venäjän poliittinen järjestelmä tulee kehittymään?

– Toivon tietysti, että parempaan suuntaan. Haluaisin, että politiikassamme olisi enemmän nuoria ihmisiä.

– En halua mitään suuria muutoksia. Meillä on upea maa ja rakastan sitä. Jotakin on silti tehtävä, ja siitä saa mielestäni päättää lahjakkaat poliitikot ja yhteiskunnalliset toimijat.

Lue lisää aiheesta:

Venäjän uusi pääministeri Mihail Mišustin on intohimoinen jääkiekkoilija, joka sai venäläiset maksamaan enemmän veroja

20 vuotta Venäjää on johtanut Vladimir Putin, mutta nyt luvassa on muutos – tässä neljä vaihtoehtoa, mitä seuraavaksi tapahtuu

Analyysi: Putin väläytti Venäjän perustuslain muuttamista, jotta voisi jatkaa merkittävässä roolissa vuoden 2024 jälkeen – johti heti hallituksen eroon