1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrityskaupat

Fortum osti akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen Crisolteqin

Crisolteq on kehittänyt prosessin, jonka avulla litium-ion akuilla saavutetaan 80 prosentin kierrätysaste. Nykyinen kierrätysaste on noin 50 prosenttia.

yrityskaupat
Laitteistoa Crisolteqin akkumateriaalien kierrätyslaitoksessa.
Crisolteqilla on Harjavallassa teollisen mittakaavan hydrometallurginen kierrätyslaitos.Päivi Meritähti / Yle

Fortum ilmoitti tänään ostaneensa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen Crisolteqin.

Crisolteqin kehittämässä prosessissa litium-ion akuille saadaan kahdeksankymmenen prosentin kierrätysaste. Hydrometallurgisessa prosessissa koboltti, mangaani ja nikkeli otetaan akusta talteen. Arvokkaat metallit toimitetaan akkuvalmistajille hyödynnettäväksi uusien akkujen tuotannossa.

Crisolteqilla on kierrätyslaitos Harjavallassa, tuotantolaitos Torniossa ja tutkimus- ja kehitystoimintaa Raisiossa. Yritys työllistää 23 henkilöä ja sen liikevaihto oli edellisellä tilikaudella 2,3 miljoonaa euroa.

Resurssit yhteen ja kaupalliseksi

Fortum pyrkii vahvistamaan yrityskaupalla asemaansa korkean jalostuspotentiaalin kierrätyksessä Euroopassa. Yhtiön kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa uskoo, että nyt molemmilla osapuolilla on mahdollisuus kasvuun.

– Crisolteq on kehittänyt prosessin hyvin alkuun, mutta sen haasteena on ollut resurssien niukkuus. Se ei ole pystynyt tekemään riittäviä investointeja toiminnan kaupallistamiseksi.

Saarimaan mukaan kaupan vaikutukset saattavat näkyä Suomessa laajemminkin.

– Sähköautojen määrän kasvuennusteita katsoessa voi laskea, millaiseksi liiketoiminta voi kehittyä. Suomessa on tosi hyvät mahdollisuudet saada lisää teollisuutta, investointeja ja työpaikkoja koko akkuarvoketjuun. Tämä kauppa on merkittävä osa sitä.

Yritykset ovat sopineet, että kauppasumma ei ole julkinen.

Lue seuraavaksi